Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира в четвъртък,

...
Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира в четвъртък,
Коментари Харесай

Борел: Русия превръща газа в оръжие срещу Молдова

Висшият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел разяснява в четвъртък, че Молдова е жертва на напъните на Русия да употребява природен газ като оръжие, за ​​да тормози своя по-малък комшия , макар че не даде детайлности, оповестява " Ройтерс ".

Договорът за газ на Молдова с съветската " Газпром " изтече в края на септември и не съумяха да се спогодят за нова цена, като Кишинев се възпротиви на предлагането на " Газпром " да удвои цената, която Молдова плащаше преди.

Кремъл отхвърли съветската компания да употребява газовите договаряния с Кишинев, с цел да се опита да извлече политически отстъпки , само че висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Борел отхвърли този мотив.
 Русия заплаши да спре газа на Молдова
Русия заплаши да спре газа на Молдова

Кишинев трябвало да заплати дълга си

" В световен проект нарастването на цените по света не е разследване от превръщането на доставките на газ в оръжие, само че в тази ситуация с Молдова - да, това по този начин е ", сподели Борел на конференция дружно с премиера на Молдова Наталия Гаврилита в Брюксел.

Той не предложи никакви подробни доказателства за съветски напън.

" Газпром " съобщи, че ще спре износа на газ за Молдова , която граничи с Румъния и Украйна, в случай че не бъдат платени предходни доставки .

" В случая с Молдова би трябвало да се вземат поради политическите характерности ... това е внезапно (ценово) нарастване, което е обвързвано с политически проблеми , което изисква нашата поддръжка ", сподели Борел, имайки поради 60 милиона евро безплатна помощ от Европейски Съюз за подкрепяне на енергийната рецесия, контрактувана тази седмица.
 Полша избавя Молдова с газови доставки
Полша избавя Молдова с газови доставки

Конкурент на " Газпром "

" Това ще отиде за най-уязвимата част от молдовски народ ", сподели той.

Гаврилита разяснява, че молдовските управляващи не престават договарянията с " Газпром " в Санкт Петербург и че се надява на " наличен " дълготраен контракт.

Молдова, ръководена понастоящем от прозападното държавно управление на президента Санду, бе една от 15-те републики на Съветския съюз и бе в центъра на политическо преливане на въздействие сред Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз през 1991 година
 Европейски Съюз оказва помощ на Молдова да се оправи с газовата рецесия с 60 милиона евро
Европейски Съюз оказва помощ на Молдова да се оправи с газовата рецесия с 60 милиона евро

Тези средства би трябвало да разрешат на Молдова да купува газ от различни доставчици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР