Висшите служители по сигурността на Владимир Путин разбират, че войната

...
Висшите служители по сигурността на Владимир Путин разбират, че войната
Коментари Харесай

Христо Грозев пред Дейли мейл: Руските служби разбират, че войната е загубена, възможен е преврат

Висшите чиновници по сигурността на Владимир Путин схващат, че войната в Украйна е " изгубена " и че превратът към този момент е действителна опция.

Това предвижда пред " Дейли мейл " българският специалист по Русия Христо Грозев. Той счита, че елитите в ГРУ и ФСБ са най-вероятните, които ще се опитат да смъкват Путин, защото знаят истината за протичащото се на място.

И тези елити към този момент търсят способи да изнесат парите и фамилиите си от страната в очакване на рухването на Путин, твърди Грозев.

Пред Радио Свобода на въпроса какво може да провокира прелом, Грозев съобщи, че моментът може да настъпи, в случай че или когато Путин подреди на генералите си да извършат нуклеарен удар. Ако Путин реши да даде заповед за потребление на нуклеарни оръжия, той би трябвало да е сигурен, че всички по веригата ще изпълнят тази заповед, сподели той.

" Ако някой не я извърши, това ще бъде сигнал за непокорство. И може би даже физическа гибел на Путин. Докато не е сигурен, че всички ще го изпълнят, той няма да даде тази заповед. Грозев счита, че сходни страхове пречат на Путин да даде заповед за обща готовност на съветските въоръжени сили и популацията.

Такава заповед би му разрешила да усили доста числеността на войските в Украйна, което може би би трансформирало хода на войната в негова изгода.

Според Грозев обаче заповедта би провокирала и " обществен гърмеж " измежду елементарните руснаци, защото би означавала признание на неуспеха на " специфичната военна интервенция ", която до момента Путин показва като голям триумф.

Без да прибегне до нуклеарни оръжия или до обща готовност, Русия няма съвсем никакъв късмет да завоюва войната, твърди българинът. " Елитът в службите за сигурност схваща това, и по тази причина е най-вероятно да се опита да смъкна водача си, прибавя той.

Грозев също по този начин съобщи, че полетите на министерството на защитата до хипотетичния команден и надзорен бункер край Уфа - на 725 благи източно от Москва - са намалели от началото на войната.

" Тези полети за елита, които регистрирахме преди месец, в този момент не са толкоз интензивни ", споделя той.

Грозев съобщи, че високопоставени фигури във ФСБ - главната съветска организация за вътрешна сигурност, и в дирекцията за военно разузнаване - ГРУ, се приготвят за времето след Путин. Интелектуалната част на ГРУ, тези, които разполагат с " цялостна информация ", схващат в какво тресавище е попаднал Путин ", сподели той.

" А също и елитът на ФСБ, който знае съответния брой на жертвите измежду съветските войски, и схваща, че майките, съпругите, сестрите на починалите или изчезналите съветски бойци не стопират да задават въпроси. Те знаят, че тази обстановка в последна сметка ще излезе отвън надзор. Това са тези елементи от силите за сигурност, които знаят заплахите за режима, и самите те в този момент приготвят своето бъдеще. Някои от тях търсят опция да изведат фамилиите си от Русия, всички търсят способи да трансферират насъбраните пари (в доста случаи пари от корупция) в долари и евро. Това към този момент е самобитно изменничество от страна на тези хора, тъй като те не следват идеологическите заповеди на Кремъл, а се приготвят за една различна действителност ", счита още специалистът, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР