Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка

...
Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка
Коментари Харесай

Европрокуратурата поема разследването на преговорите между Фон дер Лайен и Pfizer

Висши европейски прокурори проверяват изказвания за незаконни действия по отношение на договарянията за ваксини сред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на Pfizer. Това съобщи говорител на прокуратурата в Лиеж.
През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функционалностите на белгийски прокурори, които проверяват Фон дер Лайен за " интервенция в обществени функционалности, заличаване на SMS, корупция и спор на ползи ", съгласно правни документи, видени от " Политико ". Макар че прокурорите проверяват хипотетични престъпни действия, към момента на никого не са повдигнати обвинявания по случая.
Разследването е стартирано от белгийските правосъдни управляващи в град Лиеж при започване на 2023 година след наказателна тъжба, подадена от локалния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се причислиха унгарското и полското държавно управление. Последното обаче е в развой на отдръпване на жалбата си след изборната победа на проевропейското държавно управление на Доналд Туск.
Жалбата на Болдан се концентрира върху хипотетичната замяна на текстови известия сред Фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата договорка за ваксини в Европейски Съюз в разгара на пандемията от COVID-19.
Вестник " Ню Йорк Таймс ", който пръв разкри, че размяната на известия се е състояла, до момента в който двамата водачи са уточнявали изискванията на договорката, стартира редом правосъдно дело против Европейска комисия. Причината - отхвърли на Комисията да разкрие наличието на известията макар искане за достъп до документи.
Новината, че Европейската прокуратура към този момент проверява случая, рискува да сложи под в допълнение наблюдаване ролята на ръководителя на Европейска комисия в мегасделката за имунизациите, чиято стойност е над 20 милиарда евро. Прокуратурата води общоевропейски следствия на финансови закононарушения и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Европейска комисия или от други страни в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР