Висши американски и китайски служители призовават за по-добри търговски условия

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейният китайски
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейният китайски колега изразиха подкрепа в понеделник за подобряване на търговските условия, тъй като Раймондо започна посещение в Пекин като част от усилията на САЩ за подобряване на студените отношения.

Раймондо следва други американски служители, включително министъра на финансите Джанет Йелън през юли, които посетиха Китай през последните три месеца.

Те изразиха оптимизъм за подобряване на комуникацията, но обявиха, че няма напредък по спорове относно технологии, сигурност, човешки права и други проблеми, които сринаха отношенията до най-ниското им ниво от десетилетия.

От своя страна правителството на китайския лидер Си Дзинпин иска да съживи интереса на чуждестранните инвеститори към Китай, докато се опитва да обърне задълбочаващия се икономически спад.

Пекин е готов да работят заедно за „насърчаване на по-благоприятна политическа среда за по-силно сътрудничество“ между американския и китайския бизнес и „засилване на двустранната търговия и инвестиции“, каза министърът на търговията Уанг Вентао на Раймондо. Уанг не даде подробности за възможни инициативи.

Раймондо каза, че двете страни работят върху установяването на „нов обмен на информация“ за „по-последователно ангажиране“.

„Изключително важно е да имаме стабилни икономически отношения“, каза тя. „Вярвам, че можем да постигнем напредък, ако сме директни, открити и практични.“

Пекин прекъсна диалога с Вашингтон по военни, климатични и други въпроси през август 2022 г. като отмъщение за посещението в Тайван на тогавашния председател Нанси Пелоси на Камарата на представителите.

Управляващата комунистическа партия в континенталната част твърди, че самоуправляващата се островна демокрация е част от нейната територия и възразява чуждите правителства да имат контакт с нея.

Щатската преса отразява положително американските посещения до Пекин, но Китай не е дал никакви индикации, че може да промени търговските, стратегическите, политиките за достъп до пазара и други политики, които дразнят Вашингтон и азиатските му съседи.

Ключово оплакване на Китай е ограниченията на достъпа до процесорни чипове и други американски технологии от съображения за сигурност които заплашват да възпрепятстват развитието на Китай на смартфони, изкуствен интелект и други индустрии.

Уан посети Вашингтон през май. Правителството на САЩ също е поканило външния министър Ван И във Вашингтон, но плановете за това не са обявени.

Раймондо също трябваше да се срещне с лидер номер 2 на Китай, премиера Ли Цян, и други официални лица по време на нейния двудневен разговор посещение на Пекин и Шанхай.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР