Висшата лига обвини Манчестър Сити за системни нарушения на финансовите

...
Висшата лига обвини Манчестър Сити за системни нарушения на финансовите
Коментари Харесай

Висшата лига обвини Манчестър Сити в серийни финансови нарушения

Висшата лига упрекна " Манчестър Сити " за систематични нарушавания на финансовите правила на британското футболно състезание.

Това е второто съществено обвиняване в несъблюдение на условията за бистрота на приходите и разноските, откакто през 2020 година УЕФА опита да наложи 2-годишна възбрана над " Сити " за присъединяване в европейски футболни шампионати.

Общият брой на откритите нарушавания са близо 100 за 9-годишен интервал.

Нарушенията засягат огромен интервал от 2009 до 2018 година
Клубът е нарушил задължението си да дава правилна финансова информация на Висшата лига, която да дава ясна и почтена картина за приходите, оперативните разноски и обвързваните лица.Нарушено е и правилото за даване на цялостна информация за възнагражденията на мениджъра на клуба, като става дума за интервала от 2009 до 2013 година, когато треньорът на " Сити " беше Роберто Манчини (селекционер на националния тим на Италия).Не е предоставена цялостната информация за възнагражденията на играчите сред 2010 и 2016 г.Не са спазени и разпоредбите на Висшата лига за изпълние на отговорностите на клубовете по отношение на УЕФА, която слага условия за финансов феър плей. Правилата не разрешават несъразмерните разноски на клубовете, които основават изкуствено конкурентно преимущество на тимовете с богати спонсори.Нарушени са разпоредбите на Висшата лига за рентабилност и резистентност на клуба сред 2015-2018, както и разпоредбите за подпомагане на инспекторите от Висшата лига по време на вътрешни инспекции.
Обвиненията против " Сити " основават сериозен проблем за клуба.

През 2020 година те съумяха да спасят европейския си лиценз след обжалване пред Спортния трибунал, само че понесоха санкция в размер на 10 млн. евро.

Наказанието им беше анулирано частично заради това, че УЕФА е позволила клубът да нарушава разпоредбите за финансов феър плей с години, преди да вземе каквито и да е ограничения.

Висшата лига обаче няма давностни периоди за следствие на хипотетично неспазване на условията за финансова отчетност.

Вътрешната инспекция в Англия против " Манчестър Сити " стартира още през март 2019 година

Предстои откритите нарушавания да бъдат прегледани от самостоятелна комисия, която може да наложи много строги санкции на клуба.
Отстраняване на тима от мачовеОтнемане на точкиПрепоръка за преиграване на някои мачовеПрепоръка за изключване на " Сити " от Висшата лигаПарична глобаСпиране или отвод от регистрация на футболисти, и други.
От 2008 година насам " Манчестър Сити " е благосъстоятелност на City Football Group, чийто мажоритарен акционер е милиардерът шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян, член на кралското семейство на емирството Абу Даби.

City Football има дялове във футболни тимове в Съединени американски щати, Австралия, Индия, Япония, Испания, Бразилия, Уругвай, Китай, Белгия, Франция и Италия, само че " Манчестър Сити " е най-важният бранд на холдинга.

52-годишният шейх Мансур е вицепремиер на Обединените арабски емирства и е брат на настоящия президент на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахиян.

Откакто " Сити " стана негова благосъстоятелност, клубът завоюва 17 трофеи във вътрешното състезание на Англия - единственият трофей, който до момента им убягва, е купата на Шампионската лига.

Преди години Spiegel разгласява, съгласно което притежателите от Абу Даби са нарушавали финансовите правила, като са плащали доста по-големи суми за привличане на играчи и за Роберто Манчини, в сравнение с са разкривали в формалните си документи - а спонсорските контракти на компании от Емирствата в действителност са доплащани в огромна степен от шейх Мансур, още веднъж в нарушаване на регулациите.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР