Високото политическо напрежение и поляризацията доведоха до спиране на процеса

...
Високото политическо напрежение и поляризацията доведоха до спиране на процеса
Коментари Харесай

Черна гора губи скорост в процеса по присъединяване към ЕС

Високото политическо напрежение и поляризацията доведоха до прекъсване на процеса по присъединение на Черна гора към Европейски Съюз. Това се показва в отчет, одобрен през днешния ден от комисията на Европейския парламент по външни работи.

Предвижда се по-късно отчетът да бъде разискван и гласуван от Екологичен потенциал. Отбелязва се, че присъединението се радва на необятна социална поддръжка в Черна гора. Отчита се, че неуспехът да се реализира единодушие по въпроси от народен интерес и неналичието на разговор сред партиите са причина за закъснение на промените, свързани с пътя към Европейски Съюз.

Настоява се незабавно да се реализиран политическа непоклатимост и значителен прогрес в главните промени, свързани с Европейски Съюз, изключително във връзка с правораздаването и изборите, битката с проведена престъпност и корупцията. В отчета се показва, че има усъвършенстване в противодействието на корупцията и са приветствани напъните против контрабандата на цигари. Отправен е апел Черна гора да създаде необятен метод за битката с трафика на хора и в отбрана на жертвите.

В документа се добавя, че страната преценява напълно външната си политика с рамката на Европейски Съюз, в това число по въпроса със глобите против Русия поради войната в Украйна. Текстът осъжда всевъзможни опити на управляващите в Черна гора да слагат под въпрос участието на страната в НАТО.

Изразено е надълбоко безпокойствие от злонамерената задгранична интервенция, напъните за дестабилизация, хибридните закани и акциите за дезинформация в Черна гора, изключително тези с генезис от Русия, Китай и Сърбия.

Отправен е апел черногорските управляващи да понижат икономическата взаимозависимост от Китай и да продължат да употребяват средствата от Европейски Съюз за по-прозрачни благоприятни условия за финансиране на инфраструктурни планове. Изразена е угриженост за дълбоката политическа поляризация в черногорските медии и неналичието на самостоятелност на публичния оператор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР