Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но

...
Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но
Коментари Харесай

Експерт: Високото ниво на река Дунав благоприятства популацията на рибите, но пречи на риболова

Високото равнище на река Дунав благоприятства популацията на рибите, само че пречи на риболова. Това разяснява за Българска телеграфна агенция Михаил Михайлов - шеф на отдел "Рибарство и надзор - Централен Дунав " в Русе към Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/.

Експертът изясни, че при високо равнище, където брегът е невисок, се образуват огромни блата, които основават удобни условия за популация на рибата. Водата е спокойна, топла, няма и хищници. Така рибата навлиза в тези места, хвърля си хайвера и излюпилите се дребни риби се развиват, разясни той.

Михайлов изясни, че в тази ситуация проблем може да сътвори бързото намаляване на реката. Така заблатените места могат да се окажат капан за рибите, които да не съумеят да се върнат назад в реката и да се трансфорат в плячка на птиците. Той даде образец, че по брега от румънска страна са построени уреди от насипи. Местата са като квадрати, в които навлиза вода при високо равнище. Когато реката спадне, шлюзовете се отварят и водата, и рибата навлиза назад в Дунава.

По думите на Михайлов високото равнище пречи на стопанския лов на риба. Той изясни, че някои от притоците вкарват мътна и кална вода в река Дунав, което основава неподходяща среда за рибите. Високите води повличат от брега дънери, дървета, клони, боклуци. Когато част от тях се набият в рибарската мрежа, те я късат. Високото равнище пречи и на риболова с винтери. Той не е удобен и за рибарите-любители - във водата е цялостно с така наречен закачки, които повличат куката. Трудно се дефинира и дълбочината, на която да се лови.

В Русе е оповестена първа степен "Повишено внимание " поради високото равнище на река Дунав

По данни на Изпълнителната организация за изследване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ равнището на река Дунав при Русе през днешния ден е 705 см по отношение на условната кота "нула ". За идните два дни прогнозата е то да се повиши с още 10 см и да доближи 715 сантиметра. По този мотив в Русе е оповестена първа степен "Повишено внимание ", заяви шефът на общинската дирекция "Управление при рецесии " в града Спасимир Димитров. Той изясни, че тя се вкарва, когато равнището на реката е в границите сред 680 и 750 сантиметра. Втора степен - непрекъснато наблюдаване, се афишира сред 750 и 800 см, а третата, която е за заплаха от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното равнище за Русе е 881 см, само че и тогава опасност за урбанизираната територия на града няма.

Спасимир Димитров сподели още, че в последните години от хидросъоръженията "Железни врата-1 " и "Железни врата-2 " ръководят добре реката, като практиката демонстрира, че равнището може и да доближава сериозна точка в българо-румънския сектор, само че не я минава.

Димитров изясни, че на територията на община Русе един от притоците на Дунав - река Русенски Лом, чието оттичане се въздейства от високото й равнище, има задоволително размер все още да поеме още водни количества.

Той напомни и наводненията през през 2006 година, когато равнището на река Дунав доближи 923 сантиметра.

"Защитните уреди в района са построени да поемат високи води до 881 сантиметра. По тази причина бяха залети елементи от кейовата стена, от административните здания на "Морска администрация " в Русе, пристанище "Запад ", затворен бе и бул. "Тутракан ", защото канализацията беше обвързвана тогава с река Дунав и водата се върна от шахтите. За благополучие нямаше съществени вреди, само че бе основано стеснение. Наводнени бяха и здания в подножието на хижа "Приста " край Русе ", изясни Спасимир Димитров.

Корабоплаването при високи води

Директорът на дирекция "Речен надзор-Русе " към организация "Морска администрация " капитан Иван Жеков изясни, че обстановката с високото равнище на река Дунав не е необикновена за тази част от годината. По думите му прогнозите не дават мотив за терзание, защото не се чака фрапантно повишение.

"Високите води могат да основат терзания за капитаните на кораби, които се движат против течението поради плаващите дънери, които не се виждат през нощта. Може да има и разместени шамандури, които оказват фарватера /плавателния път/. Всеки добър корабоводител обаче знае по какъв начин да реагира при такива обстановки ", сподели Жеков.

По думите му корабоводителите би трябвало да преценяват и мощността на кораба - т.е., дали против мощното течение би могъл да се движи, или не. Плаването против течението забавя също пътуването и удължава периода за идване в крайната точка. Това води до повече разноски за корабособствениците.

Жеков сподели още, че при високи води мощните кораби с огромно прегазване могат да употребяват цялостния си потенциал при транспорт на товари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР