Високоскоростната жп линия, която ще свързва Лос Анджелис и Сан

...
Високоскоростната жп линия, която ще свързва Лос Анджелис и Сан
Коментари Харесай

Ще се провали ли $100-милиардният жп проект, свързващ Лос Анджелис и Сан Франциско?

Високоскоростната жп линия, която ще свързва Лос Анджелис и Сан Франциско, се обрисува като оглушителен неуспех за щата за Калифорния. Проектът, стартират още през 2008 година, среща редица провокации и непрекъснато се забавя и оскъпява.

Идеята на начинанието е добра - да свърже двата съществени центъра на най-богатия американски щат. Влаковете ще се движат сред Сан Франциско и Лос Анджелис и се чака да транспортират повече от 120 000 пасажери дневно със скорост до 320 км/ч. Целта е да се редуцира пътуването по 560-километровото разстояние сред двата града до 2 часа и 40 минути.

Това е най-скъпият инфраструктурен план на Калифорния, като настоящата му базова цена е 77 милиарда $ - с 20% повече от тази преди 2 години и над 2 пъти повече от оповестените през 2008 година 33 милиарда $. Крайната цена може да доближи колосалните 98 милиарда $. Пускането на първите влакове също беше отсрочено с 4 години - до 2033 година

Проектът е много комплициран, защото включва голям брой тунели, надлези и виадукти и минава през гъсто обитаеми региони. Строителните действия се правят на 21 площадки в 5 окръга, а в тях са ангажирани близо 2000 служащи.

Високосокростната жп линия е изправена пред доста провокации, свързани с екологичното обмисляне, разноските, техническата трудност, графика и наличното финансиране, с което да бъде приключена.

Проектът, който се развива със мощната поддръжка на Демократите, среща съпротивата на Републиканците и самия президент Доналд Тръмп, които го считат за разхищаване на държавни пари. Повечето гласоподаватели от Калифорния желаят средствата да се употребяват и за други неща с изключение на за високоскоростния железопътен превоз.

" Това ще бъде най-скъпата и най-бавна форма на бърз железопътен превоз ", споделя пред New York Times Джим Патерсън, някогашен кмет на Фресно, който е измежду критиците на плана.

Въпреки мощната поддръжка на губернатора Джери Браун, високоскоростната линия е обект на все по-остри рецензии от страната на републиканците в локалния парламент.

" Това е полуда. Всеки път, когато получим нов доклад, се желаят повече пари и повече време. Това е каца без дъно. В един миг би трябвало да сложите край ", сподели Пат Бейтс, водач на републиканците в щатския сенат.

Двама от най-големите критици на плана са софтуерните бизнесмени Лари Елисън и Илън Мъск.

" Влаковете отпътуват, когато не желаете, от място, от което не желаете и ви водят на място, където не желаете да отидете. След това би трябвало да се качите в кола, с цел да стигнете там, накъдето сте се запътили. Това е луда система ", сподели Елисън в изявление за Fox.

Чрез своята Boring Company Мъск работи по собствен личен високоскоростен тунел в Лос Анджелис, с цел да усъвършенства пътуването и да го направи по-евтино. Очаква се тунелът да бъде отворен на 10 декември.

Поддръжниците на системата настояват, че тя ще изкара хората от колите и ще им даде опция да пътуват по-бързо до мечтаните дестинации. Елисън обаче надълбоко се съмнява в действителната изгода от мегапроекта. " Цената за създаване на влака е астрономическа. Вредите за околната среда при построяването на влака са астрономически ", сподели той пред Fox.

Експертите също не са оптимистично настроени към модернта железопътна линия. " Проектът наподобява още по-безсмислен през днешния ден ", споделя Джо Нати, професор по социална политика в университета в Станфорд.

" Целият план остава под подозрение, защото разноските се усилват и дупката във финансирането се усилва ", съобщи Стивън Леви, изпълнителен шеф и старши икономист в Центъра за продължаващо проучване на изследователската група California Economy.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР