Високопоставени служители, работещи на Даунинг стрийт, разкриха бурния 49-дневен престой

...
Високопоставени служители, работещи на Даунинг стрийт, разкриха бурния 49-дневен престой
Коментари Харесай

Политико: Тайните на Лиз Тръс на Даунинг стрийт

Високопоставени чиновници, работещи на „ Даунинг стрийт ”, разкриха бурния 49-дневен престой на Лиз Тръс отпред на английското държавно управление, описвайки " безредна " администрация, в която " прекалено много неща бяха направени прекомерно бързо " от бързащ министър-председател. В подкаста " Westminster Insider " на „ Политико ” някогашните помощници на Тръс и нейния канцлер Квази Куортенг приказват за първи път обществено и упрекват неопитността и прибързаността за пагубните решения, които сринаха стопанската система на Обединеното кралство и направиха Тръс най-кратко служилия министър председател на Англия. Селия Максуейн, специфичен консултант на Куортенг в Министерството на финансите, разказва " безредната " подготовка на прословутия " минибюджет " на Тръс от 23 септември, който докара до срив в цената на паунда и провокира скок в лихвите по английските ипотечни заеми.

Максуейн споделя по какъв начин " всеки ден се появяваше ново искане от номер 10 за включване на нова политика... Стана доста мъчно да се следи какво е включено в пакета всеки ден, тъй като толкоз доста неща се добавяха и премахваха ". Според нея Куортенг е предизвестил Тръс да забави процеса и да включи внимателни фискални ограничения, с цел да успокои пазарите, наред с намаляването на налозите. " Той повдигна този въпрос неведнъж, само че за жалост просто загуби борбата ", прибавя тя. Максуейн е съгласна също с изказванието, че е било неточност да не се разгласява прогноза на английския фискален надзирател - Службата за бюджетна отговорност (СБД), дружно с проекта за разноските.  " Това създаваше чувството, че не сме фискално виновни и не ни е грижа за пазарите... и всички уверения, от които те се нуждаеха ", споделя тя. " От този миг нататък бяхме на опашката във връзка с демонстрирането на фискална подготвеност ". Според нея, в по-широката администрация на Тръс е било просто " безредно " да се работи. " Тя се опита да направи прекалено много и прекомерно бързо ", означи Максуейн. " Наистина можехме да се възползваме от повече опит в екипите с номера 10 и 11. "

Хю Бенет, някогашен специфичен консултант на Тръс на " Даунинг стрийт " № 10, е склонен, че съдбовната неточност на администрацията на Тръс е, че " прекалено много неща бяха направени прекомерно бързо ". Той признава: " Някои решения бяха взети малко преждевременно, без да бъдат изцяло премислени. "  Той също по този начин упреква структурата в офиса на Тръс на " Даунинг стрийт ". " Тя беше безапелационна, че желае за нея да работи по-малък екип, който тя познава директно ", споделя Бенет той. " След като съм го виждал от двама разнообразни министър-председатели, не съм сигурен, че безусловно ще се съглася с този метод. Бързо откриваш, че в случай че нямаш верните структури в №10, в действителност е доста мъчно да накараш системата да работи за теб. "  Аса Бенет, някогашен създател на речите на Тръс, прибавя: " [Тръс] не докара със себе си своята партия, пазарите и всички останали. Тогава тя смяташе, че залогът е толкоз огромен, че няма време за съмнение или отсрочване. Имаше единствено две години, с цел да се опита да обърне стопанската система, да я върне към напредък. "

Той не е склонен с оценката на самата Тръс, че " ортодоксалността " на истаблишмънта я е свалила. " Знам, че ще се намерят хора, които ще обвинят... по този начин наречените последователи на ортодоксалността ", споделя той. " Всъщност нямам време за сходни спекулации или диалози.  " Когато си министър-председател, знаеш, че би трябвало да поемеш отговорност за дейностите на държавното управление, което ръководиш. Имаш последната дума за това какво се случва в бюджетите, по които си работил в доста тясно съдействие с канцлера си. И мисля, че тя знае това. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР