Високо напрежение между институциите вече пети ден след посещението на

...
Високо напрежение между институциите вече пети ден след посещението на
Коментари Харесай

Пети ден високо напрежение между институциите заради помощта за Украйна


Високо напрежение сред институциите към този момент пети ден след визитата на украинския президент Володимир Зеленски. Държавният глава Румен Радев с обвинявания към премиера Николай Денков. Поводът - визитата на Зеленски не е съгласувана с президентството.

Държавният глава разкритикува и държавното управление и Народното събрание за взетите решения по отношение на Украйна и готвената нова военна помощ. Той упрекна ръководещите в липса на лична позиция.

И изрази подозрения, че се готви изпразване на складовете ни с военновременни ресурси.
От Министерството на защитата са безапелационни, че няма причина за сходни опасения. От там обявиха, че новият лист с военна помощ за Украйна към този момент е одобрен, а с него е осведомен и президентът.

Вече пети ден визитата на Володимир Зеленски в България продължава да провокира напрежението сред ръководещите и президента. Държавният глава Румен Радев остро разкритикува премиера Николай Денков.

„ Когато министър председател реши да предложения президент, институционалният разговор изисква най-малко това да бъде в съгласие с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за към този момент подхванати стъпки. В тази обстановка най-лесно беше да не организирам такава среща, само че това не е добър сигнал за България ”, съобщи Радев. В отговор на рецензиите, след срещата със Зеленски, Радев беше безапелационен, че пази националния интерес.

„ Въпросът е чии ползи пазят политици от Народното събрание и държавното управление. Очевидно не българските ”, сподели Радев.

Държавният глава съобщи, че не е получил листата с желаната военна помощ от Киев. От Министерството на защитата обаче отвърнаха - Радев е осведомен, с това, което ще изпратим на Украйна.

„ Зеленски знае, че и да го покаже на мен резултат няма да има. Той дава там, където му се отваря вратата. Проблемът не е в Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и кой повече ще даде ”, сподели Радев.

„ Този лист е одобрен и ние работим по неговото даване. Списък на това, което ще изпратим, е предоставено на президента. Това, което даваме на Украйна с втория транш, по същина и темперамент е както в първия - непотребни за въоръжените ни сили муниции и някои механически средства ”, съобщи Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата. Задочен спор сред институциите продължи и по тематиката муниции.

„ Как по този начин внезапно Народното събрание реши за един ден да развърже ръцете на Министерския съвет, да изпразни складовете с военновременни ресурси на българската войска ”, съобщи Радев.

„ Не е правилно. Графикът на това деблокиране не разрешава да бъдем освободени от оперативните ресурси ”, сподели Запрянов.

Държавният глава прикани държавното управление да прегледа всички разновидности за развиването на АЕЦ „ Белене ”, преди да пристъпи към продажбата на оборудването. И заяви, че в последните дни на служебното държавно управление страната ни е получила от Франция меморандум за развиването на втората атомна електроцентрала.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР