Високите цени на кашкавала и сиренето, както и на всички

...
Високите цени на кашкавала и сиренето, както и на всички
Коментари Харесай

Пишман производители мамят с кашкавала! Къде е тайната

Високите цени на кашкавала и сиренето, както и на всички останали млечни артикули, вършат производителите доста изобретателни, когато се пробват да понижат разноските си колкото може повече, излиза наяве от репортаж на бТВ.

Вече от години кашкавалът в комерсиалната мрежа е създаден по две разнообразни технологии. Традиционният български артикул всеобщо се замества от артикул, изработен с вносна суровина.
-->
Въпросната вносна суровина се назовава калиата. „ Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до произвеждане на твърдо топено сирене “, сподели пред бТВ Милкана Йорданова, притежател на мандра в Смолян.

Разликата е в това, че българският кашкавал се създава от сурово мляко, минава през софтуерна обработка - млечно-кисела ферментация, и най-после се оставя да зрее сред 45 и 60 дни. Другият артикул се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено положение, във тип на сиренина. 

„ Тук се размразява и се топи в специфични машини за така наречен изсъхнало парене. Тук става процесът на размразяване с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга лой. Опакова се и може незабавно да се продава. Какво пречи да се назовава калиата “, изяснява Милкана Йорданова.

Според производителите обичайният български артикул, носейки на гърба си други артикули, се обезценява.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР