Високите цени на енергията принуждават редица европейски компании да намалят

...
Високите цени на енергията принуждават редица европейски компании да намалят
Коментари Харесай

Европа рискува деиндустриализация заради високите цени на енергията

Високите цени на силата принуждават редица европейски компании да понижат доста производството си Пестенето на газ ще бъде една от огромните тематики през зимата Промишлеността употребява към 27-28% от общото газово потреление на блока
Намаляването на потреблението на сила не е просто икономисване на разноски за доста от европейските промишлени компании. Тъй като цените на силата скочиха до невиждано високи равнища след нахлуването на Русия в Украйна, това се трансформира във въпрос на оцеляване за огромна част от тях. В индустриалния бранш на Европа работят към 35 млн. души, или близо 15% от работещото население. Водещите индустриални страни в Европейски Съюз предизвестиха по-рано този месец за заплахата от отрицателните резултати върху стопанската система при тежка енергийна рецесия.

Голяма част от индустриалните компании се готвят за тежка зима, тъй като високите цени на силата постава пред тях въпросът стопански дейно ли е да работят в тези условия. Намаляване на производството преди зимата Вече има инфрмации, че огромните компании понижават производството в някои браншове заради дефицита на сила, даже преди да настъпи зимата. А ръководителите на компании от разнообразни браншове - от химикали през торове до керамика, предизвестяват, че рискуват да изгубят непрекъснат пазарен дял.
Реклама
Този проблем не е останал неусетен и от политиците, като министър председателят на Белгия Александър Де Кроо съобщи пред Financial Times: " Рискуваме всеобща деиндустриализация на европейския континент ". Той също по този начин повдигна и различен въпрос, който ще окаже съществено въздействие върху индустриалния бранш - възможната потребност от икономисване на газ. Това също е огромен проблем, защото огромна част от тежките промишлености на континента разчитат точно на тази суровина за основни индустриални процеси. Газът е най-важният източник на сила за европейските индустриални компании. Но той също по този начин е значима суровина, употребена в химическата индустрия и производството на торове. Като цяло индустрията употребява към 27-28% от общото ползване на блока, пресмята Анук Оноре, заместник-директор на програмата за газови проучвания в Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Групата за произвеждане на хартия и опаковки DS Smith подреди на своите заводи да понижат потреблението си с 15%. Машини, които преди са работили на луфт сред индустриалните процеси, в този момент ще бъдат изключвани. " Ако вършим неща като това и понижим термостата от 20 на 18.5 градуса да вземем за пример, намаляваме доста потреблението на газ ", споделя Майлс Робъртс, основен изпълнителен шеф на компанията.

Френският снабдител на автомобилни елементи Valeo изиска от фабриките си да понижат потреблението на сила с 20%, с ограничения като прекъсване на производството през уикенда и по-ниски температури през седмицата. Solvay, белгийската химическа компания, споделя, че провежда фабриките си да работят с 30% по-малко газ, като за задачата употребява различна сила и мобилни котли, работещи с дизелово гориво.

Приблизително 60% от промишленото ползване на газ се употребява за високотемпературни процеси от 500 градуса и повече, като произвеждане на стъкло, цимент или керамика. Това прави заместването на газа сложна, само че не и невъзможна задача. За задачата редица компании към този момент прибягват към изкопаемите горива, които до преди година се очакваше последователно да остават в предишното.
Реклама
Производителят на коли Volkswagen ръководи фабрики във Волфсбург, които сега работят с въглища. Това ще продължи и през идващите две зими, вместо да се премине към газ, както беше планувано като част от напъните за декарбонизация на компанията. Затварянето може да е неизбежно Някои промишлености, които са изправени пред проблеми поради високите цени на силата и намаляващо

търсене, към този момент взеха решение, че най-хубавият метод да се оправят със обстановката е да понижат производството. Анализатори от капиталовата банка Jefferies пресмятат, че близо 10% от европейския потенциал за произвеждане на сурова стомана е бил неактивен през последните месеци. ArcelorMittal, най-големият производител на стомана в Европа, чака производството й на континента да намалее със 17% през това тримесечие спрямо предходната година.

Браншовата асоциация на бранша Eurometaux разгласи, че всички цинкови фабрики в Европейски Съюз е трябвало да понижат или даже изцяло да спрат работата си, до момента в който блокът е изгубил 50% от производството на примитивен алуминий. Около 27% от производството на силиций и феросплави също е било консервирано, както и 40% % от пещите, прибавят от организацията.

Секторът на торовете, който разчита на газа като суровина за производството на амоняк, също е обиден, като 70% от потенциала е изключен от производството, сочат данни на Fertilizers Europe. Goldman Sachs пресмята, че 40% от европейската химическа индустрия е " застрашена от непрекъсната модернизация ", в случай че цените на силата не бъдат арестувани. " С бързото повишаване на цените на силата ние непрестанно преразглеждаме равнищата на произвеждане в цяла Европа ", се споделя в изказване на немската химическа група Covestro.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР