Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в

...
Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в
Коментари Харесай

Земеделската земя стигна 3000 лева на декар

Високите ренти в плодородната година подвигнаха цената на земята в Добруджа до 3000 лв. за декар. Земеделската земя в региона на Добрич е поскъпнала приблизително с 200-300 лв. за последната година. В землището на Балчик, където се търгуват най-скъпите ниви, вървят покупко-продажби и за 3000 лв., споделя ръководителят на Регионалното съдружие за недвижими парцели Павлина Тодорова, представена от Българска телеграфна агенция.

Ръстът идва след белязаната от сушата предходна стопанска година, когато в региона се намираха имоти и под 2000 лв.. Ренти от 100-120 лв. за декар, които се изплащат тази есен, са главният " мотор " за повишаването, изяснява Тодорова. За съпоставяне – през притежателите на земя получиха заплащане от арендатори и кооперации едвам по 30-50 лв..

Има голям интерес към покупката на земя, само че продавачите са малко, разяснява пред Българска телеграфна агенция шефът на една от огромните организации за недвижими парцели в района Ралица Кулева. Брокерът счита, че по-високите ренти тази есен. Според Кулева нивите са поскъпнали приблизително с 15 на 100 на годишна база и евентуално цените ще се вдигнат още до края на 2021 година Част от арендаторите и земеделските кооперации се чака да доплатят предплатено дадените ренти, откакто продадат цялата годишна продукция, е обяснението за направената прогноза.
Най-скъпите ниви са към Балчик



Сега полетата в община Балчик, където земеделските ренти са най-високи, вървят сред 2800-3000 лв. и даже над тази граница, показва брокерът. Най-плодородният чернозем край Генерал Тошево се предлага за 2700 лв., а край Каварна – за към 2500 лв. за декар. Дори в Тервелския край, където покупко-продажбите всекидневно са по-малко, нивите доближиха цена от 2300 лв., обобщава Кулева.

При високите добиви това лято цените на земята в Добричкия район се върнаха на нивото отпреди сушата – приблизително по 2500-2600 лв. за декар, както се търгуваха през стопанската 2018-2019 година, счита Димитър Коларов, управител в адвокатската фирма в Добрич на една от огромните организации за недвижими парцели в страната. По думите му в годината на бедствието най-скъпите имоти са се продавали по към 2100-2200 лв.. Брокерът прибавя, че и в този момент най-вече търсят земя най-вече арендаторите.

Наред с огромните аграрни производители пазарът притегля и елементарните хора, които търсят отбрана от инфлацията, добави Ралица Кулева. Според нея дребните вложители влагат парите си в аграрни имоти и поради негативните лихви на банките като не крият и паниката си какво ще се случи със спестяванията им, в случай че бъде въведено еврото.

По думите ѝ дружно с големия интерес към земеделската земя в района се ускорява и търсенето на селски парцели най-вече от младежи. Досега не се беше случвало фамилии да теглят заеми за селски къщи, което поражда вярата, че добруджанските села ще се оживят, разяснява брокерът.
Цените са скочили 3-4 пъти за 10 години



Земеделските площи у нас са все по-търсени, а цените им са се повишили в пъти за последното десетилетие. Шампион е Шуменска област, където нивите са поскъпнали с цели 464% за 10 години. Районът е отличник по растеж на цените и през 2019 година, когато земята е поскъпнала с 10,6%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Допреди десетилетие нивите в Шуменско са били едни от най-евтините в България, в този момент цените им са към междинните за страната.

На второ място се подрежда област Силистра с растеж от 426,2%. Земеделските земи там са все по-търсени и това подвига цените. Неочаквано за мнозина третото най-голямо повишаване на земята е във Видинско, където нарастването е 379% за 10 години. Нивите в региона се търгуват за над 1000 лева на декар, което ги прави по-скъпи от земите в съвсем цяла Южна България.

Варненска област също се подрежда измежду регионите с най-бързо поскъпващи земи. Инвеститорите все по-често поглеждат към тази част от страната, а растежът на цените е над 366%.

В още 3 области на страната – Сливен, Враца и Ямбол – нивите са поскъпнали с над 300% за 10 години. Средно за страната земеделската земя е повишила цената си с 273%. Поглеждайки тези числа, се оказва, че покупката на земя е извънредно добра инвестиция.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР