Високата цена на природния газ се отразява и на нашата

...
Високата цена на природния газ се отразява и на нашата
Коментари Харесай

Вдигат цените на консервираните продукти почти двойно

" Високата цена на природния газ се отразява и на нашата индустрия, само че той не е главно перо в нея “, разяснява Стойко Кировски, ръководител на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) пред A zona. " Той е застъпен в себестойността на консервите сред 5 и 10% според от типа консерва “, добави той.

" Поскъпването на газа ще ни се отрази, само че не като при други производства, като да вземем за пример, стъкларските фабрики, където природният газ е до 70-90% от разхода за произвеждане на един буркан “, разяснява още Кировски. Според него обаче нарастването на разхода за амбалаж непроменяемо ще се отрази и на цената на консервите.

" Бурканите в последната една година нарастнаха с към 85%. Сега, в случай че се увеличи газът, повишаването на бурканите няма да е малко, несъмнено в границите на 30-40% ще има нарастване на цената “, предвижда ръководителят на СППЗ.

Малко хора останаха да гледат зеленчуци, които да зареждат преработвателните предприятия у нас. Това е генералният извод, който се постанова през последните години и прекомерно устойчива наклонност на понижение на площите всяка година.

 

" Обезпечеността с българска суровина за преправка не е задоволителна, в никакъв случай не е задоволително, тъй като доста малко хора гледат, изключително зеленчуци. Поради неприятната политика на нашата страна в това отношение, субсидирането, производството се свива всяка година с 20-30%, изключително при тези хора, които гледат зеленчуци с доста служащи. Голяма част от производителите даже се отхвърлят. Например, производството на пипер през тази година ще намалее с най-малко 30% “, разяснява Стойко Кировски.

 

Затова и от ден на ден преработвателни предприятия търсят метод да се оправят по своя рецепта – някои от тях се заеха и с производството на плодове и зеленчуци, които да обезпечават преработката им, а други внасят от прилежащи на нас страни.

 

Най-често се работи с Гърция, Македония, Сърбия, Турция, които са близки дестинации, тъй като суровината би трябвало да е прясна. " За страдание, в Турция казусът е това, че тя не е в Европейски Съюз и там имам доста позволени препарати, които в Европейски Съюз са неразрешени. Контролът по границата, в случай че не е доста сериозен, на пазара влизат артикули, които не са с доста чист състав. Надявам се страната да взима ограничения в това отношение “, сподели още Кировски.

 

" Младите хора не желаят към този момент да си вършат консерви у дома и огромна част от тях си купуват. Има отлив от това всеки да си подготвя зимнина, само че при нас се появи един доста огромен проблем през тази година. Става дума за експорта. Поради обстоятелството, че в България инфлацията е доста по-голяма от инфлацията в Европа и в Съединени американски щати, на процедура нашите артикули с високата си себестойност към този момент не са конкурентни на европейския и на американския пазар “, показа ръководителят на СППЗ Кировски.

" Повечето американски компании се отхвърлят да работят с български производители преди всичко, поради високата цена на самата консерва, и второ, поради скъпия превоз. Един резервоар от тук до Америка, зависи на кой бряг е, коства към 8-10 хиляди $, а пък от другата страна на континента, откъм Калифорния, стана 12 хиляди $ контейнера, което натоварва извънредно доста цената на самата стока и американците стартират да си купуват консерви от Южна Америка или където е по-близо, или страни, които субсидират износа на консерви, като Турция, да вземем за пример “, разяснява Стойко Кировски.

Тъй като сезонът е към момента в разгара си, действителните вреди върху бизнеса ще станат ясни през пролетта, само че експортът на консерви ще загуби доста през 2022 г, предвижда Кировски. По думите му поради високите цени към 40% от износа на консерви е спрял. Очаква се и предприятията, които са най-вече с експортна устременост през този сезон да отчетат по-лоши резултати в края на годината.

 

В Европа пък обичайно настоящи от години вериги и контракти към този момент са развалени, защото потребителите зад граница не могат да поемат сходно нарастване на цената на продукта. " В Европа могат да одобряват едно нарастване на цената на нашите консерви от 8 до 10%, само че ние желаеме да ги вдигнем с 30-40%, тъй като не ни излиза другояче сметката при тези стойности на опаковки, на труд, на всичко “, безапелационен е Стойко Кировски. Българските консуматори обаче не могат да се лишат от родната консервна продукция и макар негодуванието в смяната на етикета, не престават да купуват и при новите цени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР