Високата инфлация стопява реалните доходи в Германия с рекордна бързина.

...
Високата инфлация стопява реалните доходи в Германия с рекордна бързина.
Коментари Харесай

Рекордно намаляват реалните доходи в Германия

Високата инфлация стопява действителните приходи в Германия с рекордна експедитивност. Статистиците са пресметнали, че сега се регистрира най-сериозният и дългогодишен спад в равнището на действителните заплати от 2008 година насам.
Причината за мощно намаляващата покупателна дарба е високата инфлация. Тъй като цените порастват доста по-бързо от заплатите, на хората им остават все по-малко средства разполагаем. През лятното тримесечие на 2022 година междинният ритъм на инфлация е бил 8,4%.
Четири тримесечия със спад на покупателната дарба
През лятото брутните заплати са нарастнали приблизително с 2,3% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година. Но след приспадане на инфлацията излиза, че действителните приходи са намалели с 5,7%. " Това значи, че за четвърто следващо тримесечие работещите в Германия са имали действителен спад на заплатите ", оповестява Федералната статистическа работа.
Според статистиците немските служащи и чиновници сега са изправени пред най-продължителния спад на действителните заплати. Още през второто тримесечие на 2022 действителните заплати спаднаха с 4,4%, а през първото тримесечие - с 1,8%. Също и през последното тримесечие на 2021 година действителният приход е намалял с 1,4%.
Преди всичко по-високите цени на силата в следствие от съветската война против Украйна доста покачиха инфлацията в Германия през последните месеци. Храната и другите артикули за ежедневна приложимост също нарастнаха доста.
Ще намалее ли скоро инфлацията?
Въпреки това наклонността към съществено понижаване на покупателната дарба може най-малко леко да отслабне през идващите месеци. Очаква се, че наклонността за повишение на цените на силата може да отслабне през идната година с помощта на държавните интервенции и на наложения предел в цените на газа. Експертният съвет към немското държавно управление чака темпът на инфлация да спадне леко - от приблизително 8,0% в края на годината до 7,4% през 2023 година.
Освен това доста от хората на наемния труд могат да чакат доста нарастване на заплатите. Синдикатите в доста браншове се пробват да прокарат съществено нарастване на заплащането в границите на груповото договаряне. Около 3,9 милиона служащи в металургията и електротехниката да вземем за пример ще получат нарастване от 8,5% на две стъпки, както и еднократна отплата от 3000 евро.
Нови нараствания на главните лихви
Европейската централна банка (ЕЦБ) желае да предотврати спиралата от непрекъснато растящи цени и заплати, която подхранва инфлацията. Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард разгласи, че се мисли за по-нататъшно повишение на главните лихвени проценти в еврозоната за битка против инфлацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР