Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България се ускорява –

...
Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България се ускорява –
Коментари Харесай

Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години

Висока инфлация Бюджет и финансиИнфлацията в България се форсира – към този момент приближава 19%Бюджет и финансиИнфлацията в България към този момент допира 18%
Годишната инфлация в България се забави през октомври – нещо, което се случва за първи път от близо две години. През септември тя докосваше 19%, а месец по-късно междинното повишаване на цените е 17.6%. Все отново инфлацията остава покрай 25-годишния си връх, където се намира от средата на годината.

Забавянето на инфлацията частично се дължи на към този момент високата база от последните три месеца на предходната година. За последните близо две години цените непроменяемо вървят нагоре, само че по-същественото повишаване на живота стартира в края на предходната и началото на тази година.

Статистиката продължава да регистрира величествен годишен растеж при цените на артикули, като самун, месо, мляко, олио, захар, като придвижването нагоре варира от 25 до над 40%. Най-съществено на годишна база нарастват млечните артикули. С двуцифрен % порастват цените на съвсем всички услуги, в това число ресторантьорски, ремонт и поддръжка, лекарски услуги и други, в които се калкулира и поскъпналата за последната година сила.

Горивата пък поевтиняват за четвърти следващ месец.



Националната статистика регистрира закъснение на инфлацията и на месечна база. През октомври по отношение на септември повишаването на кошницата от артикули и услуги е 0.9%. Детайлната разбивка демонстрира, че измежду питателните артикули най-съществено порастват млякото, зеленчуците, захарта и хляба – с сред 5 и 2%.

За сметка на това олиото поевтинява за трети следващ месец, а плодовете – за първи.

В навечерието на зимния сезон облеклото нараства с над 6%, а обувките – с близо 9%. Само за месец пък лекарствените артикули са близо 3% нагоре. Сезонно, с настъпването на есента и захлаждането, поевтиняват и самолетните билети – с над една пета.

Поевтиняването на газа през месеца с над 30% се отразява в данните за няколко групи артикули и услуги. Статистиката регистрира поевтиняване на централното газоснабдяване с 30.8%, на метана, който бе най-скъпото гориво през последната година – с 21.3%.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвисока инфлация инфлация инфлация в България ускорение на инфлацията ПоследниНай-четениБюджет и финанси 32 Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години Бюджет и финанси 196 Българската стопанска система се е забавила през лятото Енергетика 160 Китай спъва световния проект за отвод от въглища Компании 136 А1 предлага налични 5G смарт телефони с 50% отстъпка Политика 7894 И Швеция блокира България за Шенген Политика 6078 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Накратко 5390 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Накратко 4031 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР