Вирусите мутират, това е биологична закономерност, въпросът е как мутира

...
Вирусите мутират, това е биологична закономерност, въпросът е как мутира
Коментари Харесай

Вирусите мутират, а обществото?

" Вирусите мутират, това е биологична причинност, въпросът е по какъв начин мутира обществото ". Това каза пред БНР хирургът акад. Дамян Дамянов, учител и държавник, притежател на наградата " Лекар на 2018 ". 

" Трябваше да разбираем въпреки всичко особеностите на този вирус. Противоепидемичните ограничения бяха признати удобно от обществото, тъй като то си беше задоволително обезпокоително. Населението беше предостатъчно, че за него задоволително се грижат, а лекарите удовлетворени, че дисциплината е добра ".

Ученият изрече неразбиране от реакциите при новия подтик на особеностите на вируса, " които ни изправят пред по-тежко и по-ужасно състояние, а ние споделяме аман, стига с тия ограничения ":

" Вярно е, че и в медицината се борят позиции... Разумно е да има полемики, само че да се съблюдават ограниченията, наложени от способените епидемиологични органи и от държавното управление. Такава е моята позиция ", съобщи акад. Дамянов. Той беше безапелационен, че политиците би трябвало да слушат мнението на специалистите.

" Доц. Атанас Мангъров може да има лично мнение, само че в случай че това е рационално мислещ човек, би трябвало персоналното му мнение да се подчини на обща държавна позиция. Има място къде да спорим - това са научните конференции и разногласията в клинична конюнктура ".

Препоръката на учения беше учените и медиците, които не са от директно ангажирани специалности като микробиолози, епидемиолози и вирусолози, да се вслушват в мнението на способените си сътрудници. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР