Вирусът е само спусъкът, който отприщи всички проблеми, натрупвани в

...
Вирусът е само спусъкът, който отприщи всички проблеми, натрупвани в
Коментари Харесай

Икономическата рецесия вече е факт

Вирусът е единствено спусъкът, който отприщи всички проблеми, натрупвани напоследък. Рецесията в световната стопанска система към този момент е реалност. Това разгласи пред бТВ Румен Гълъбинов, някогашен зам.-председател на Комисията за финансов контрол.

„ Още в първото тримесечие на 2020 година няма да е изненада, в случай че забележим, че международният стопански напредък бъде негативен. Важно е по какъв начин ще се развият нещата в идващите тримесечия и дали ще има симптом на възстановяване “, разяснява Гълъбинов.

„ Погледите са отправени към Китай, където и в здравен аспект пикът стартира да минава. Очаква се в идващото тримесечие да стартира едно постепенно и трудно възобновяване на промишлеността там, тъй като от нея зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят “, сподели още икономистът.

„ Още от януари месец стартира да се демонстрира едно усилващо се закъснение на стопанската система заради пропадане на доставките от международния производител – Китай. Вече обаче се следи възобновяване на някои китайски доставки. Сега обаче следим вторичната реакция – тази на финансовите пазари “, разяснява от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Румен Гълъбинов чака цените на горивата да паднат най-малко с 20-30 стотинки от равнищата, които са сега, в случай че пазарът на нефт се задържи на такова ниско равнище.

„ България е част от европейската стопанска система. Най-важните ни търговски сътрудници са от еврозоната. Третата по величина стопанска система е Италия, която е най-засегната. Тоест няма по какъв начин да не бъдем наранени и ние “, предвижда Гълъбинов.

„ Има и положителни вести за европейската стопанска система, тъй като следим в месеците, когато се развиваше суматохата към ковид, увеличение и рекордно равнище на индустриалните поръчки в Германия и най-ниско равнище на безработица в Съединени американски щати. Рекорд бе регистриран и в България по отношение на износа “, регистрира Емил Хърсев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР