Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840)се смята за един

...
Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840)се смята за един
Коментари Харесай

Николо Паганини и перпетуум мобиле

Виртуозният реализатор и композитор Николо Паганини (1782–1840)се счита за един от най-великите цигулари на всички времена. Той вкарва свои способи на интерпретация при свиренето на цигулка и ги развива до степен да бъде подозиран, че има свръхестествени качества поради подписан контракт с дявола. Паганини е в положение да извърши извънредно сложни творби единствено на една от нормалните четири струни на цигулката, като в началото смъква останалите три и по-късно продължава да свири по този начин, че като че ли звучат не един, а няколко инструмента.
Паганини свири на доста места из Европа и жъне огромни триумфи със своите лични творби, както и с вариации на тематики от известни опери. Композира концерти за цигулка и оркестър, някои от които остават единствено скицирани – с изключение на двата му изцяло приключени концерта други четири по-късно са възобновени. Композиторът оставя и 24 капричии за цигулка и няколко сонати.
 150 разгадани секрети на безкрайността 150 разгадани секрети на безкрайността
Тази богато илюстрирана книга разкрива 150 секрети на нашия свят. Тя излиза отвън математическото наличие на признака на безкрайността...
Говори се, че Паганини извършва една от своите произведения – „ Мото перпетуо “ единствено за три минути, до момента в който и до през днешния ден никой различен цигулар не може да изсвири за по-малко от четири минути и половина. Музикалният термин, залегнал в заглавието на това произведение, и означаващ непрекъснато придвижване или перпетуум мобиле, се употребява за обозначаване на избран тип композиции, в които цялото произведение или част от него се повтаря избран брой пъти (често по преценка на изпълнителя), като мелодията изобщо не прекъсва сред края на едното и началото на идващото повтаряне.
Перпетуум мобиле е музикален род, който доближава върха на своята известност в края на ХIХ век. Творбите с подобен темперамент нормално се извършват като виртуозни музикални творения при бисове на концерти, като в някои случаи темпото на осъществяване се форсира при всяко последващо повтаряне.
Майсторството на Паганини при свирене на цигулка е по този начин впечатляващо, че се появяват клюки (които той в никакъв случай не пожелава намерено да опровергае), че тази си заложба цигуларят дължи на подписания с дявола контракт за придобиване на невероятна еластичност на ръцете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР