Винсент Ван Куикенборн: Белгийският министър на правосъдието се извинява за скандала „Пипигейт“

...
Белгийският министър на правосъдието се яви пред парламента, след като
Коментари Харесай

Белгийският министър на правосъдието се яви пред парламента, след като гостите на партито за рождения му ден бяха уловени от видеонаблюдение да уринират върху празен полицейски микробус.

Винсънт Ван Куикенборн настоя, че не е знаел какво са направили, но се извини за последвалия скандал, наречен "Пипигейт" от местните медии.

Той също отрече на кадрите да се вижда как се подиграва на инцидента, като се смее с някого и се преструва, че уринира.

Това, твърди той, е доказателство, че той изпълнява „въздушна китара“, нищо друго.

Опозиционни политици и полицейски синдикати изразиха гняв от инцидента, откакто се появиха първите съобщения в дните след празненствата по случай 50-ия рожден ден на г-н Ван Куикенборн на 14 август.

Според записите от полицейското наблюдение, трима гости са напуснали партито късно вечерта и са се облекчили срещу паркиран полицейски автомобил.

Смята се, че микробусът принадлежи на служителите, назначени за охраната на г-н Ван Куикенборн.

Някои белгийски медии, цитиращи други кадри, предполагат, че след това министърът е излязъл от дома си, смеейки се с някого и имитирайки мъж, който уринира, докато гледа в телефона си.

Г-н Ван Куикенборн отрече този акаунт и пусна собствената си домашна охранителна камера, за която твърди, че го показва как ескортира приятел от дома му в Кортрийк - часове след като обвиняемият си е тръгнал.

Той каза пред парламента, че не е гледал видео или изображения от инцидента - или нещо друго - по това време.

Вместо това той твърди, че е извадил телефона си, за да си направи селфи с приятел. Той показа това изображение на белгийския новинарски канал VRT като част от кампанията за изчистване на името му.

Що се отнася до това дали имитира някой, който уринира, г-н Ван Куикенборн - широко известен като "Quickie" в Белгия - каза, че всъщност изпълнява "соло на въздушна китара".

"Мразя да го призная", каза той пред комисията по правосъдие на белгийския парламент в четвъртък, цитиран от VRT. „Специализирам се в това, аз съм металист.“

Той също се обърна към сериозността на въпроса, като каза на парламента: „Срамувам се, че хората, които поканих [ до] къщата ми се изпика срещу полицейски ван... това е отвратително, особено като се има предвид защо ванът е там."

Г-н Ван Куикенборн и семейството му са били под полицейска защита след неуспешен опит за отвличането му миналата година.

Прокуратурата в град Кортрейк е започнала разследване.

Г-н Ван Куикенборн от Отворената фламандска партия на либералите и демократите каза на комисията, че е помогнал на разследването, като е помолил обвинените да излязат.

Опозиционни политици осъдиха поведението му и поставиха под въпрос версията му за събитията.

Кристоф Д'Хейз , кметът на Алст, Източна Фландрия, беше цитиран от местните медии да казва на г-н Ван Куикенборн, че се е „осмивал“ с полицията и е показал „липса на уважение“.

Миналия месец полицейският синдикат NSPV публикува остро изявление, в което се казва, че той е „недостоен да [бъде] министър на правосъдието“.

белгийски министър-председател Александър де Кроо, който също беше на рождения ден, каза, че не е видял нищо.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР