Винаги помага да имаш добри отношения с най-големия си клиент,

...
Винаги помага да имаш добри отношения с най-големия си клиент,
Коментари Харесай

Пловдив със завод на борда

Винаги оказва помощ да имаш положителни връзки с най-големия си клиент, счита основният шеф по интервенциите на Latecoere Тиери Моц (вторият отляво)

© Цветелина Белутова Предприятието до Пловдив ще създава елементи основно за Airbus, което може да постави завършек на разногласията по офсетното съглашение с България.Изборът на страната е подбуден и от ниските разноски тук, само че вложителят чака това да се промени. Още по тематиката
След половин година: Френски самолетни елементи за Airbus от Пловдив

Latecoere ще влага в българския си цех 15 млн. евро за три години
27 сеп 2017
Френски цех за самолетни елементи ще има до Пловдив

Производителят Latecoere е снабдител на колоси в авиацията като Airbus, Boeing, Bombardier и Embraer
18 дек 2016 На фона на спадащите цифри за непознатите вложения в България тази година дребен лъч оптимизъм пристигна от френската Latecoere, която стартира строителството на цех за съставни елементи за самолетната промишленост край Пловдив. Проектът е за 15 млн. евро и надали ще обърне отрицателната наклонност, само че като се изключи че слага страната на картата и на този отрасъл по сходство на взрива с фабриките за автомобилни елементи, заводът ще работи главно за световния колос Airbus. Самата Latecoere също не е инцидентна компания - в бизнеса е от един век, а при някои от продуктите е водещ производител в международен мащаб.

Проектът има и друга по-едра нишка - той може да се окаже решение за арбитражната сага на България по контракта за покупката на хеликоптери за армията от Eurocopter (сега част от Airbus) преди едно десетилетие. Оттогава насам двете страни водят насрещни каузи за несъблюдение на офсетни задължения, които включват и инвестиция от страна на доставчика в българската стопанска система. Вложението на Latecoere в ролята му на сътрудник на Airbus може да послужи за разрешаване на разногласията. А както загатна френският дипломат Ерик Льобедел при формалния старт на строителството, това може да значи повече поръчки и разширение на българския цех.

Първи елементи - през март

Новото дружество на Latecoere, което би трябвало да проработи до края на март следващата година, е първото в региона на Пловдив и второто в границите на страната (след Woodward в София), което ще създава съставни елементи за самолетостроителната промишленост. Самата група е профилирана в две съществени посоки - самолетни структури, които включват порти и фюзелажни (корпусни) секции и обезпечават към две трети от оборота на Latecoere, и системи за свързване (окабеляване, електрически мебели и бордови съоръжения) под името LATelec.

В България на процедура ще се създават съставни елементи и за двете посоки, само че не и крайни артикули. " По-специално в завода ще се вършат авиационни възли за вратите на самолети Airbus A320 и A330, както и шкафове за авионика, само че без кабелите и електронното съоръжение ", посочи основният шеф по интервенциите Тиери Моц за " Капитал ". Преди година френската група записва две локални компании - " Латекоер България " и " Лателек България ", само че след това реши да прави единствено механичните елементи, без електрическите. " Сегашната инвестиция е на " Латекоер ", само че резервираме и двете компании, в случай че променим решението си ", сподели Моц.

Планираната инвестиция от 15 млн. евро ще бъде направена в границите на три години, като 11 млн. евро от общата сума се влагат сега. Проектът се извършва от пловдивския " Сиенит холдинг ", като след привършване на строителството " Латекоер " ще придобие земята и постройката. Цялото оборудване ще е ситуирано на 5000 кв.м, от които 4000 кв.м индустриална повърхност и 1000 кв.м административна, и би трябвало да проработи през първото тримесечие на 2018 година По думите на Моц строителството се чака да завърши през януари, само че по-късно заводът би трябвало да бъде оборудван, да мине през сертификация от клиентите и да получи позволение за прилагане, което лишава най-малко няколко седмици.

През идната година и половина ще бъдат наети 200 души, множеството от тях служащи. Инженери ще има в поддържащия екип, който ще включва общо 20-ина души. Компанията към този момент е почнала да търси личен състав и е готова за възможен дефицит на фрагменти. " Говорили сме с френски сътрудници тук и знаем, че намирането на хора може да се окаже предизвикателство ", призна Моц.

Инвестиция vs хеликоптери

Френската група очевидно не се стряска от дефицита, тъй като има концепция за бъдещо уголемение на производството. Затова е очакван и свободен имот в съседство, където биха могли да се разположат спомагателни мощности. По думите на Моц това ще зависи от развиването на бизнеса и връзките с главния клиент Airbus. Френският дипломат също акцентира връзката сред двете компании. " Ако портфейлът на новото дружество е задоволително богат, това ще му разреши да се откри и да притегли нова работна ръка ", сподели Льобедел.

Фактът, че над половината от оборота на френската група се дължи на поръчките на Airbus, е един от решаващите причини за избора на България за инвестицията. Причината е остарелият спор сред Eurocopter и България за доставката на вертолети " Кугър " и " Пантер " по контракт от 2006 година Тогава френската компания (сега Airbus Helicopters) пое офсетни задължения за вложения в страната, които и до момента не са изпълнени. България от своя страна пък отхвърли да одобри и заплати всички поръчани вертолети, което докара до арбитражни каузи и от двете страни. Инвестицията на Latecoere в цех, който ще работи за Airbus, може да бъде част от решението на казуса.

Въпросът беше разискван и по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в страната в края на август. В момента работи междуведомствена група, която преглежда опциите, а арбитражът е замразен за няколко месеца по взаимно единодушие. " Искаме да дадем късмет на приятелско съглашение. Инвестицията на Latecoere може да бъде част от решението ", сподели Дамян Лами, районен шеф " Офсет и индустриално съдействие " в Airbus, за " Капитал ". И добави: " Latecoere е тук, само че какъв брой огромен ще бъде, зависи от нас. "

Френската група също е наясно, че ще завоюва от сходна договорка. " Винаги оказва помощ да имаш положителни връзки с най-големия си клиент. Това е обстановка, от която всички печелят ", уточни Моц.

Факторът цена

Заводът ще е ситуиран на повърхност от 5000 кв.м, само че има място и за уголемение

Фотограф: Капитал Решението на Latecoere да влага в България е резултат от тригодишно търсене. Подходът на групата е индустриалните й мощности да са ситуирани покрай клиентите. Така за Boeing компанията създава главно в Северна Америка, заводите за Airbus са в Европа и Северна Африка, а фабриката в Бразилия работи извънредно за Embraer. Затова и обсъжданите благоприятни условия за новото дружество са били в района. Сред обсъжданите дестинации са били Северна Африка, където групата работи и сега със фабрики в Тунис и Мароко, както и страни като Португалия, Молдова и Румъния. Заради геополитическия риск в последна сметка листата е била лимитирана до страните от Европейски Съюз, а за окончателния избор на България са натежали другите фактори, в това число цената на труда.

Проектът в Пловдив в действителност се вписва доста добре и в проекта за промяна на Latecoere до 2020 година Целта му е да разреши на групата оптимално да се възползва от идващия цикъл нови стратегии в самолетостроителната промишленост, които се чакат сред 2020 и 2025 година, като преструктурира потенциала си. В тази връзка през предходната година бяха утвърдени две съществени вложения на зелено - 25 млн. евро в Тулуза, където компанията неотдавна откри високо цифровизирания си " цех на бъдещето " от потомство 4.0, и 15 млн. евро в Пловдив, където се залага основно на по-евтиното произвеждане. " Смятаме, че първият план ще помогне за възстановяване на конкурентоспособността ни посредством автоматизация, а вторият – посредством най-хубави разноски ", уточни Моц. Той обаче добави, че не чака България да остане страна с ниски разноски през идващите 20 години. " Заплатите ще нарастват, само че считаме, че можем да стартираме малко по малко да покачваме компетентностите на хората и да вкарваме повече технологии в продуктите ", сподели той.

Развитието на високотехнологични производства и подготвянето на фрагменти сигурно са скъп късмет за България. И в случай че се изпуска, статистиката за вложенията ще става все по-тъжна.
100-годишният вложител

Latecoere е основана през 1917 година от французина Пиер-Жорж Латекоер. До средата на предишния век създава лични самолети, а любопитна детайлност е, че на тях е летял писателят Сент-Екзюпери. Днес интернационалната група е снабдител първи сан на съставни елементи за водещи международни самолетостроителни компании като Airbus, Boeing, Embraer, Bombardier, Dassault и други Тя е най-големият самостоятелен производител на порти за самолети в света, както и водеща компания по произвеждане на авиационни шкафове. За 2016 година оборотът й е 655 млн. евро. Заети са 4338 души в осем страни в Европа, Северна Африка, Северна и Южна Америка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР