Винаги когато имаме някакъв проблем в нашата пътно транспортна система,

...
Винаги когато имаме някакъв проблем в нашата пътно транспортна система,
Коментари Харесай

Експерт: Вдигането на глобите не намали жертвите на пътя

Винаги когато имаме някакъв проблем в нашата пътно транспортна система, то постоянно ръководещите оферират увеличение на санкциите, увеличение на взиманите точки, само че в действителност това не може да се случи по този метод, тъй като цялата административно наказателна процедура е опорочена.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС Емил Марков, специалист от Института по пътна сигурност.

„ В момента, когато ви бъдат отнети точки може да обжалвате процедурата, обжалването е на две инстанции и може да отнеме сред две-четири години. В този интервал отнетите точки могат да бъдат възобновени посредством процедура - 12 точки за една година е към 100 лева Самата система е по този начин направена, че може да бъде саботирана и затова ние не мислим, че ще има търсения резултат върху систематичните извършители “, сподели той.

Експертът уточни, че систематичните извършители са тези, които разрушават общата дисциплинираност по пътищата, тези които не се преценяват нито със знаци, нито с маркировка, нито с други водачи, карат лудо и по наша преценка това са едни 5000-6000 души в България. Търсеният резултат е да понижим жертвите и починалите на пътя и по това мерим дали една политика е сполучлива или не. „ За страдание, виждаме, че в последната година имаме внезапно увеличение на починалите по пътищата, като към днешна дата това са 107 починали, 1696 са ранени в над 1200 тежки пътнотранспортни катастрофи. Имаме едно нарастване от 15-20%. Това, което би трябвало да се случи е страната да си влезе в ролята - да предприеме дейности във връзка с установяването на тези извършители, както и за връчването на санкциите, тъй като имаме голям проблем с връчването на тези санкции. В България процесът е извърнат - вместо ние да гоним институциите, с цел да ни връчат санкциите, е противоположното, те ни гонят, а ние имаме много способи, по които можем да избегнем връчването на тези санкции “, съобщи Марков.

Според него в бъдеще би трябвало да се вземат по тежки ограничения за нарушаванията по пътя. „ Ако погледнем България на европейския хоризонт, спрямо останалите членки на Европейски Съюз, за последните 10 години ние сме от страните дружно с Румъния, които сме на дъното на класацията. Ако погледнем други страни на Балканите, да вземем за пример Гърция – гърците за последните 10 години се направиха няколко значими неща ", изясни той. Експертът посочи, че преди всичко във връзка с санкциите и за контролните точки на водачите, в Гърция са съумели да създадат по този начин, че глобата да е неизбежна. " Нещо което в България го няма. В рамките на до седмица откогато вие сте направили нарушаване, вие да получите съответната санкция, да се превъзпитате и да не повтаряте нарушаването. В България глобата идва след месеци или след години, а доста постоянно и не идва ", акцентира Марков.

" Друго, което в Гърция направиха е създаване на съвършена ТОЛ система, която съумява да проработи задоволително средства, които да бъдат вложени назад в пътища. Нещо, което в България не се случи. Третото нещо, което съгласно мен е доста значимо е системата " бонус-малус ", която трябваше да бъде въведена в България преди четири години, за която бяха дадени няколко милиона на външен разработчик на огромна компания и тази система не беше осъществена. България е последната страна освен в Европейски Съюз, само че и в Европа, която няма тази система ", уточни той. Експертът изясни, че системата " бонус-малус " предлага и подсигурява, че всеки който прави нарушавания - минава на алено, изпреварва погрешно и така нататък, получава глоба във връзка с гражданската отговорност и каското, т.е те са по-високи за нарушителите. " В системата, която ние бяхме заложили, тъй като ние участвахме в договарянията за " бонус-малус " най-тежките наказания бяха от вида на 200-300% нарастване на гражданската отговорност на водачите, които са систематични извършители ", означи Марков.

" Ако нападаме една система от разнообразни направления, то ще имаме и търсените резултати ", безапелационен е специалистът.

В Института постъпват доста сигнали от жители, че са сбъркали и са създали нарушаване, само че не получават санкцията, търсят я, само че нея я няма.

Експертът съобщи, че Институтът е изработил пътна карта за развиването на пътна сигурност, чиято цел е да реализира внезапно понижаване на жертвите на пътя с 30% в границите на две години.

" Най-спешните ограничения, които би трябвало да се подхващат са в няколко направления. Пътищата са единият детайл, другият детайл е образованието ", сподели Марков и посочи, че има и други проблеми като маркировката, знаците и сбърканата организация по пътищата в цялата страна. " Сигурен съм, че българските водачи не са най-лошите в Европейски Съюз. Бих споделил, че са най-хубавите, тъй като се оправят в конюнктура, в която не могат да се доверят нито на знаците, нито на маркировката, а би трябвало да се доверяват най-вече на личните си умения. Имаме рекомендации изпитът да се направи по-сложен, тъй като сега 80% от хората, които се явяват за първи път го вземат. Обучението не е толкоз проблем, колкото самият изпит. Да създадем изпита по-сложен, да включим каране по автомагистрала и каране в нощно време да вземем за пример ", предложи той.

Марков е безапелационен, че във връзка с глобите би трябвало да създадем по този начин, че да няма бягство от санкциите. " В Германия и Франция като ви глобят напряко ви теглят парите от сметката и никой не приказва, че това е недемократично ", означи той. Според него за систематичните извършители би трябвало да се подхващат по-сериозни ограничения и наказания. " Трябва да излезе полицията, би трябвало да ги стресне и в случай че се наложи, защото има предложение от страна на основния прокурор за конфискуване на колите, в случай че в действителност е прекомерно прекалено, ние имаме друга концепция, за две години да може да свалим табелите ", изясни той.

Експертът означи, че в тяхното предложение за нов закон е застъпено и това, че би трябвало да се обърне внимание и на колите в България. " В България е един от най-старите автопаркове. Може би над 70% от колите са над 15-20 година Ние не знаем съвсем нищо за техническата им редовност. Преди 3-4 години АПИ беше подчертала в свои отчет, че 80% от сервизната активност е противозаконна, незаконна ", акцентира той.

" В последните години виждам, че има една фиксация върху санкциите. Ще вдигнем санкциите и жертвите ще намалеят, ами не се случва ", безапелационен е той. Според него същият резултат се реализира и с увеличението на точките, които се лишават при нарушаване. " С тези точки не виждам с какво толкоз ще се повлияе на този, който по този начин или другояче е привикнал да нарушава, в случай, че той знае че може да апелира с добър юрист. ", акцентира Марков

Експертът сподели, че през годините Институтът е търсил разговор с политиците и евентуално след идните избори отново ще го направи. " Ние можем доста да предложим на политиците, въпросът е някой да се вслуша и изключително след избори, тъй като знаем по какъв начин е преди избори ", сподели още специалистът Емил Марков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР