„Виждаме голямо увеличение на пожари в Северна Сирия, Северен Сибир,

...
„Виждаме голямо увеличение на пожари в Северна Сирия, Северен Сибир,
Коментари Харесай

ООН: Екстремните горски пожари ще се увеличават с 30% в следващите 28 години

„ Виждаме огромно нарастване на пожари в Северна Сирия, Северен Сибир, източната част на Австралия и Индия “, заявва австралийският специалист Андрю Съливан, редактор на отчета.

В същото време бавното изгубване на хладните, влажни нощи, които в миналото са помагали за преодоляване на пожарите, ги трансформира във все по-трудни за гасене, гласи второ изследване, оповестено предходната седмица в списание Nature.

Температурите през нощта се покачват по-бързо от дневните в последните четири десетилетия. Изследователите откриват, че с 36% е повишен броят на часовете след рухването на нощта, които са били топли и задоволително сухи, с цел да се поддържа огъня.

„ Това е механизъм, посредством който пожарите стават доста по-големи и по-екстремни “, сподели Дженифър Балч, водещ създател на проучването на природата и шеф на Earth Lab в Университета на Колорадо в Боулдър.

Изтощените пожарникари нямат отмора, което значи, че те не могат да се прегрупират и преразгледат тактиките си за справяне с огнената буря.

Последиците от рискови пожари са широкообхватни - от загуба на живот до повреди на скъпоструваща техника за гасене. Само в Съединените щати отчетът на UNEP демонстрира, че икономическата тежест от горски пожари възлиза на 347 милиарда $ годишно.

Тъй като горите в Калифорния постоянно горят, държавното управление е похарчило почти 3,1 милиарда $ за потушаване на пожари през 2020-21 година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР