Ако отворите някоя интернет търсачка и въведете адреса , ще

...
Ако отворите някоя интернет търсачка и въведете адреса , ще
Коментари Харесай

Вече ползваме безплатно и онлайн официалния речник на БАН. Как ра...

Ако отворите някоя интернет търсачка и въведете адреса, ще достъпите Официалният правописен речник на български език.

" Това е първата българска платформа, която цели да създаде и направи налични за всеки български жител и всеки български възпитаник на всички места по света благосъстояние от запаси за проучване на българския литературен език ", разясни заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, съобщи БНР.

 

Идеята на основателите на новата езикова платформа БЕРОН от Института за български език и Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките е планът да се развива.

 

Доц. Татяна Александрова, началник на секцията за актуален български език добави, че Министерството на образованието е осигурило финансирането на платформата до момента и за интервал от още три години.

 

БЕРОН (Български езикови запаси онлайн) е интуитивна платформа със свободен достъп до надеждна информация в интернет за българския литературен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Пръв неин артикул е цифровизираната версия на Официалния правописен речник на българския език.

 

С избора на абревиатурата БЕРОН се показва респект и благодарност към възрожденеца и просветителя доктор Петър Берон – труженик за литературен език на говорима основа.

 

Неговият дребен Буквар с разнообразни поуки, добил необятна известност като Рибен буквар, поставя основите на модерното светско обучение у нас през далечната 1824 година

 

Онлайн версията на Официалния правописен речник на българския език е благонадежден цифров запас за правоговор, правопис, пунктуация и граматика на българския литературен език като формален в Република България, показват от платформата.

Официалният правописен речник на българския език е създаден от Секцията за актуален български език на Института за български език към Българска академия на науките. Институтът е акредитиран да изследва и да кодифицира нормите на българския литературен език.

 

Речникът се състои от два съществени раздела. Разделът Правилата за правопис и пунктуация на българския език показва главните правила за правопис, пунктуация и граматика на българския литературен език. Те са наложителни за формалното другарство.

 

Всяка дума от словника е съпроводена от аудиозапис с нейното вярно наречие. В таблица са дадени всички форми на съответната дума, които се използват в книжовния език.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР