Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона

...
Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона
Коментари Харесай

Служебният социален министър ще предложи 11% увеличение на пенсиите

Осъвременяването на пенсиите с 11 % е планувано в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година, гласуван от Народното събрание, и е обезпечено с нужните средства, показват от ведомството.

Според Кодекса за обществено обезпечаване пенсиите се усилват по така наречен „ швейцарско предписание “, само че окончателното решение е на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това основава законодателна опция пенсиите да бъдат осъвременени и с друг %, макар че изчисленията на специалистите на Национален осигурителен институт, които имат обвързване да изчислят настоящите параметри – инфлация и повишаване на междинен застрахователен приход, демонстрират 10 %.

 

„ Всеки член на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт има право да предложи с какъв брой да бъдат увеличени пенсиите и на съвещанието на следващия ден аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата обстановка се получи преди 1 юли 2021 година, когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния длъжностен обществен министър Надзорът на Национален осигурителен институт одобри решение в полза на пенсионерите. Съвършено уверено това ще предложа  и аз “, безапелационен е министър Иванов.

 

" В последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. В този отчет Национален осигурителен институт се пробват да откраднат 100 млн. лв. от българските пенсионери, като не създадат нарастване от 11%, а от 10% ", съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР