виж галерията > Пресцентър на ОмбудсманИванчева и Петрова са подсъдими за

...
виж галерията
> Пресцентър на ОмбудсманИванчева и Петрова са подсъдими за
Коментари Харесай

Мая Манолова показа ужасяващи кадри от килията на Иванчева и препоръча да се направи ремонт

виж галерията > Пресцентър на Омбудсман
Иванчева и Петрова са подсъдими за приемане на рушвет в изключително огромни размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със арбитър Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домакински арест, с отсрочване една седмица, с цел да бъде разпитан и последният очевидец чиновник на регион " Младост ", само че апелативният спецсъд анулира определението и остави дамите в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд още веднъж промени мярката в домакински арест, този път абсолютно и без отсрочване, само че апелативният съд стремително спря осъществяването. Предстои изговаряне всъщност на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете неведнъж се оплакаха от изискванията в ареста на ул. " Майор Векилски " в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушаване на закона стотици неосъдени лица са държани непрекъснато заключени. Посочват, че постройката не се поддържа и по разпадащата й се фасада порастват дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.

Иванчева и Петрова подадоха тъжба и до омбудсмана. Това провокира инспекция на екип на Националния предпазен механизъм (НПМ), който следи местата за отнемане от независимост и всяка година написа отчет за тях. Инспекцията е била осъществена на 27 ноември. Именно оттогава са и фотосите, които Манолова популяризира. От тях обаче не се схваща коя тъкмо е килията на Иванчева и коя на Петрова, само че се удостоверяват основанията на двете да се оплачат за изискванията в килията.

" Екипът на Национален природонаучен музей установи, че има навременна реакция и е осъществен ремонт на спалното помещение, само че за жалост същият е фалшив, защото се виждат петна от течове и плесен по тавана и стените, както и нараснала мокрота на въздуха в помещението ", написа в писмото на Манолова до Цачева, в което са отправени и няколко рекомендации.

Установено е, че дневната светлина не дава отговор на изискуемия най-малко поради дребния размер на прозореца в килията. Преградните стени, отделящи тоалетната от спалното помещение, пък били построени на половина, макар че би трябвало да са до тавана.

Проверката е посочила още, че аспирацията в килията работи, само че заради броя на настанените арестанти (установени са 4 кревати в помещението - бел. ред.) и поради съществуването на централно отопление достъпът до пресен въздух е непълен.

" Препоръчвам да бъде осъществен още един ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната, да бъде построена напълно. С оглед на изискуемия най-малко от 4 кв.м предлагам потенциалът на стаята да бъде понижен на 3 лица и едно от леглата да бъде отстранено. Също по този начин да бъде предоставена опция за достъп до пресен въздух и естествена светлина в спалните пространства ", написа Манолова до Цачева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР