Виетнам е важен партньор на България в региона на Югоизточна

...
Виетнам е важен партньор на България в региона на Югоизточна
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с председателя на Националното събрание на Виетнам

Виетнам е значим сътрудник на България в района на Югоизточна Азия, с който ни свързват обичайни връзки на близко другарство и взаимно почитание. Засиленият политически разговор през последните години е значима причина за активизиране на двустранните връзки във всички области от съвместен интерес.

Това сподели президентът по време на среща на „ Дондуков “ 2 с ръководителя на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе, който е на публична аудиенция у нас по покана на ръководителя на българския парламент, оповестиха от прессекретариата на президента. 

открои триумфа на Виетнам да поддържа през миналите години доста висок стопански растеж и то в извънредно динамично развиващия се район на Югоизточна Азия. Сключеното съглашение сред Европейския съюз и Виетнам за отбрана на вложенията е явен знак какъв брой значими за европейските страни са връзките с Виетнам, акцентира президентът. Това разкрива и удобни вероятности за следващо развиване на двустранното съдействие в енергетиката и прехода към зелена стопанска система, индустрията, земеделието, медицината, фармацията, осведомителните технологии и туризма, и други области. По думите на президента България ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам, а двете страни могат да надградят съдействието си в търговията посредством основаването на общи предприятия, взаимното създаване на технологии и изнасянето им на нови пазари. 



По време на срещата президентът Радев подчертава и върху обичайните контакти и продан сред България и Виетнам в областта на образованието. В десетилетията от 60-те до 80-те години на предишния век към 30 000 виетнамски жители са получили висшето си обучение в български висши учебни заведения, взели участие са в построяването на актуалния образ на Виетнам и някои от тях през днешния ден заемат високопоставени позиции в обществото, администрацията и бизнес средите. насочи покана повече студенти от Виетнам да изберат да продължат тази традиция, както и за изпращането на учител по виетнамски език в български университет за образованието на българските студенти, измежду които нараства ползата към Виетнам. 



Обща бе позицията, че двете страни имат положителни обичаи в региона на военното обучение, защитата и сигурността, и последващото разширение на съдействието в тези сфери е от съвместен интерес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР