Виенският музей Леополд посвещава изложба на творчеството на Густав Климт

...
Виенският музей Леополд посвещава изложба на творчеството на Густав Климт
Коментари Харесай

Густав Климт. Художник на столетието

Виенският музей Леополд посвещава галерия на творчеството на Густав Климт -  художник, белязал прехода от Историзма към присъщия за Виена жанр Сецесион. Творецът е един от ярките представители на австрийския модернизъм. Изложбата, разграничена на осем тематични кръга, включва 35 живописни произведения, 90 рисунки, 30 фотоси и 150 персонални движимости, които дават опция да се надникне в креативните етапи на художника. Експозицията е озаглавена " Густав Климт - художник на столетието " и е проведена по случай 100-годишнината от  гибелта на създателя. Тя слага необикновен акцент върху  творбата му " Смърт и живот ". Творбата е опълчена на друга знакова картина на Климт, озаглавена " Булката " - последното огромно алегорично произведение на създателя, останало незавършено на статива в ателието му заради ранната гибел на Густав Климт.

Двете платна, ситуирани едно против друго, се допълват от скици и студии, от източници, въодушевили художника, измежду които експонати от персоналната му сбирка от творби на изкуството от Далечния Изток, чиито претекстове са употребявани в картината " Булката ". Освен тези две платна, са показани необикновено прецизни ранни портрети и пейзажи.

С помощта на заети творби, скици, зали с облекло и с бижута от спътницата в живота и муза на Климт, модистката Емили Фльоге, както и с възстановка на ателието на художника, изложбата си слага задачата да го приближи до фена и да пресъздаде част от ситуацията, в която живее и твори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР