ВИЕНА. СПЕЦИАЛНО ЗА „ТРУД“Посолството на Република България в Република Австрия,

...
ВИЕНА. СПЕЦИАЛНО ЗА „ТРУД“Посолството на Република България в Република Австрия,
Коментари Харесай

Български ритми огласиха двореца „Ешенбах”

ВИЕНА. СПЕЦИАЛНО ЗА „ТРУД“

Посолството на Република България в Република Австрия, Постоянното посланичество на Република България към Организацията на обединените народи, Организацията за сигурност и съдействие в Европа и другите интернационалните организации във Виена и Българският културен институт във Виена “Дом Витгенщайн ” означиха българското председателство на Съвета на Европейския съюз с церемониален концерт “Четири пиана+ ” в двореца “Ешенбах ”.
 22-snimka-1  22-snimka-9  22-snimka-8
Концертът се състоя на 25 януари в проектирания от известния австрийско-немски проектант Ото Тинеман замък “Ешенбах ” в центъра на австрийската столица. Гости на събитието бяха генералният секретар на федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи доктор Михаел Линхарт, австрийски дипломати и политици, представители на Президентството и на федералното Канцлерство, повече от 60 ръководители на дипломатически задачи на страните, упълномощени в Австрия, в това число и доайенът на дипломатическия корпус – представителят на Светия трон Н. Пр. нунцият доктор Петер Цубриген, представители на повече от 10 австрийски и български медии.

Програмата на вечерта беше открита с приветствено слово на Н. Пр. доктор Иван Сираков – ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Австрия. В обръщението си към гостите дипломат Сираков подчертава върху целите на българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, които бяха показани от държавното управление през лятото на 2017 година.
“Дебатите за бъдещето на Европа, заложени в европейския разговор, и цели на българското председателство следват желанието на Комисията за по-обединен, по-силен и либерален Европейски съюз. ”, означи дипломат Сираков.

След българския дипломат думата взе и дипломат Светослав Спасов – непрекъснат представител на Република България към Организация на обединените нации, ОССЕ и други интернационалните организации във Виена. Той напомни легендата за хан Кубрат и урокът, който той е дал на синовете си, показвайки им, че единствено дружно ще бъдат мощни.

Приветствие към страната ни, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, сервира и генералният секретар на Федералното Министерство за Европа, интеграцията и външните работи доктор Михаел Линхарт. Той означи и отличният разговор сред министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Австрия – госпожа Карин Кнайсел, която е споделила прелестните си усещания от визитата си в София.

Програмата на вечерта продължи с церемониален концерт “Четири пиана+ ” (QUATTRO PIANO+) с присъединяване на музикантите от български генезис, непрекъснато живеещи в Австрия и Англия: Орлин Димитров, Лора Димитрова, Мария Даливичева на пиано и Ивайло Деливичев – перкусии и Андрю Уотсън – Англия.

Програмата на този несравним състав включва композиция от класическа, занимателна музика и джаз детайли. Експерименталност и виртуозно осъществяване във всички насоки – изправиха изтънчената аудитория на крайници и зарадваха слушателите с едно извънредно прочувствено, с висок професионализъм и напълно друго прекарване.

Изпълнени бяха аранжименти, в по-голямата си част модифицирани от Лора Димитрова, както с обичайни български претекстове, по този начин и музика на композитори като Йохан Щраус, Жак Офенбах, Астор Пиацола, Елтън Джон и Били Джоел.

Концертът е единствено началото на богата стратегия, която българските институции в Австрия провеждат във връзка председателството на Съвета на Европейски Съюз и включва концерти, изложения и други. Заключителното събитие – концерт на камерния хор “Йоан Кукузел ”, ще се организира през юни месец в катедралата “Св. Стефан ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР