Виена/ София. Във вторник започна нова сеизмична активизация в южната

...
Виена/ София. Във вторник започна нова сеизмична активизация в южната
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресения във Виенския басейн

Виена/ София. Във вторник стартира нова сеизмична активизация в южната част на Виенския басейн. Земетресението с оптималната мощ – магнитуд 4.3 (Евро-Средиземноморски сеизмологичен център) стана три минути преди един часá локално лятно време, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Епицентърът на земетресението е на единици километри североизточно от Нойнкирхен. Сеизмичният източник е на по-малко от 10 км под земната повърхнина – 5 км съгласно оптималното решение в Европейския център, надлежно 9 км съгласно Националния център на Австрия, т.е. в горната част на земната кора.

Според информацията, постъпила в Европейския център, се оказва че оптималните усетени разтърсвания са с активност от V-VI степен по 12-степенната скáла. Сътресения с тази активност са регистрирани в Брайтенау, Винер Нойщад, селата в региона Щайнфелде. Макар среднощно, земетресението е всеобщо усетено – активност от V степен – във Вюрфлах, Нойнкирхен, Ланценкирхен, Вайсенбах, Терниц, Хернщайн и други Съобщава се за някои леки повреди по постройките, основно пукнатини в мазилката по вътрешни и външни стени. Не са известни и не се чакат огромни вреди. От столицата Виена, ситуирана на близо 50 км от епицентъра, очевидци свидетелстват за активност от III даже до V степен във високи здания. Земетресението е усетено на дистанции до 300 и повече километри при удобни условия (чести земетресения, високоетажни сгради) в Хърватска (Риека, Загреб), Словения (Любляна), Словакия (Братислава), Чехия (Табор, Бърно, Прага). Сегашното земетресение с магнитуд 4.3 на дълбочина 5-9 км се усеща толкоз мощно, колкото и земетресението с магнитуд 4.2 от 30 март т.г. в същия регион.

Земетресението с магнитуд 4.3 се предхожда от известна нискомагнитудна интензивност през месец април т.г. В нея изпъкват две събития с магнитуд 2 и по-голям, по всяка възможност усетени. Според Австрийската сеизмологична работа земетръсното огнище генерира до момента над 40 вторични труса. От тях 11 са с магнитуд 2 и по-голям, като най-силният е с магнитуд 3.4 и се случва 19 чáса след главния трус.

Виенският басейн е в област, където се срещат Алпите, Карпатите и Панонската низина, една от най-активните земетръсни зони на Австрия. Районът е неведнъж засяган от чувствителни трусове. Най-силното земетресение в близкото минало в източната част на Австрия е на 16 април 1972 година с епицентър покрай Зеебенщайн. Причинило е обилни вреди: две по-стари здания срутени; многочислени комини и корнизи паднали, от което развалени паркирани автомобили; блокирана пътна артерия наоколо до Винер Нойщад; паднали елементи от стена в катедралата на Винер Нойщад по време на служба; паднали на улицата двадесет метра от балюстрадата на Виенския университет. Тогава, при магнитуд 5.3, е освободена към 10 пъти повече сила, в сравнение с при настоящето земетресение край Брайтенау на Щайнфелд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР