Вие знаехте ли, че ядем неузрели краставици? Узрелите са-големи, жълти

...
Вие знаехте ли, че ядем неузрели краставици? Узрелите са-големи, жълти
Коментари Харесай

Така се правят вкусни кисели краставички

Вие знаехте ли, че ядем неузрели краставици? Узрелите са-големи, жълти и с огромни семена. Които ние считаме за „ майка ” на бъдещите реколти. Между другото, в превод на гръцки език думата „ агурос ” (така античните гърци са наричали краставицата) значи – неузрял.

90 % от този зарзават е вода, което го прави съвсем съвършен за здравословна диета. Един от най-популярните разновидности за мостра за зимата е кисели краставички, които са постоянно търсени.

Подготовката на вкусните кисели краставички по никакъв начин не е сложна, най-важното е да спазвате рецептата малко по малко.

Продуктите за тях са: пресни и дребни краставички (корнишонки), корени и листа от хрян, семена копър, чесън, остарял лук на резени, черен пипер на зърна, бахар на зърна, оцет, захар и сол.

 Така се вършат вкусни кисели краставички

Задължително условие е краставиците да са пресни, с твърда кора и дребни по величина.

Измиват се доста добре под течаща вода и се накисват в студена вода за 4-5 часа.

Много добре измийте хряна (корен и листа) и копъра под течаща вода и ги нарежете. Почистете скилидките чесън и лука, нарежете ги на резени.

Измийте бурканите и капачките, попарете ги във вряла вода. На дъното на бурканите поставяте нарязаните хрян, копър, чесън, лук и зърната черен пипер. Изрежете дръжките на краставичките и ги наредете компактно в буркана, първият ред изправени, а от горната страна в леко наклонено положение, само че не до върха на буркана, а 2 пръста по-долу.

Добавете солта, захарта и оцета, а количеството е съгласно рецептата, долейте студена вода (най-добре преварена) един пръст под върха на буркана. Затегнете деликатно и несъмнено металния похлупак.

Варите бурканите в тенджера със скара под тях а водата в която се варят да е 3 пръста над капачките. След като водата заври сваляте тенджерата незабавно. Извадете бурканите от врялата вода и ги обърнете с капака надолу. Оставете по този начин, до момента в който се охладят изцяло и вашите кисели краставички са подготвени за зимата.

 Така се вършат вкусни кисели краставички Снимка: Sevdalina Irikova

Рецепта за Класически стерилизирани краставички

краставички корнишони – количеството съгласно буркан с винт

сол – 1 равна ч.л.

захар – 1 цялостна ч.л.

оцет – 40 мл (9 градуса)

лук - 2-3 резена

чесън – 1 скилидка

бахар – 1 зърно

черен пипер – 5-6 зърна

корен хрян – 1 парче

листа хрян - 2 бр.

копър – 1 цъфнало чадърче

Приготвянето е по описания метод нагоре. Вкусни хрупкави краставички за студена зима!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР