Ветроенергийният парк „Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за

...
Ветроенергийният парк „Свети Никола“ произведе 254 384 МВтч. електроенергия за
Коментари Харесай

ВЯЕЦ „Св. Никола“ произведе 23% повече електроенергия от вятър през деветмесечието на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Ветроенергийният парк „ Свети Никола “ създаде 254 384 МВтч. електрическа енергия за интервала от януари до септември 2020 година Това е с 23% повече по отношение на същия интервал на 2019 година, демонстрира разбор на индустриалните резултати на най-голямата вятърна електроцентрала в България.

Тази година ВяЕЦ „ Свети Никола “ отбелязва 10 години от началото на своята комерсиална употреба. За този интервал ветроенергийният парк създаде за българските консуматори 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електрическа енергия. В същото време с помощта на работата на ВяЕЦ „ Свети Никола “ на страната ни бяха спестени близо 2,6 млн. тона въглеродни излъчвания.

Припомняме, че с помощта на своите 52 ветрогенератора с обща конфигурирана мощ 156 МВтч. ВяЕЦ „ Свети Никола “ подкрепя България в осъществяването на поетите пред Европейски Съюз задължения за 16% ВЕИ в енергийния бранш. Турбините на ВяЕЦ „ Свети Никола “ създават 20% от електрическата енергия от вятър в страната. Общата инвестиция в плана за ВяЕЦ „ Свети Никола “ е 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и заеми от Европейска банка за възстановяване и развитие и МФК към Световната Банка.



ВяЕЦ „ Св. Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.

За AES България

AES участва от 2001 година в България и е най-големият вложител в енергийния бранш за последните 30 години с инвестиции, надхвърлящи 3,2 милиарда лв.. AES България е притежател на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на боклуци от употребата на централата край село Обручище, както и е мажоритарен притежател на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „ Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете. Последвайте AES България във Фейсбук: и Youtube:.

За ЕЙ И Европейски Съюз

Корпорацията AES (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която е включена в листата Fortune 500. Ние осигуряваме налична и устойчива сила в 14 страни посредством разнороден портфейл от разпределителни компании, както и посредством топлоелектрически централи и планове за възобновими енергийни източници. Нашите чиновници са отдадени на концепцията да реализират високи оперативни резултати и да дават отговор на изменящите се потребности от сила в света. Приходите ни за 2019 година са 10 милиарда $, а ние притежаваме и управляваме общо 34 милиарда $ в общи активи.

За да научите повече, посетете. Последвайте AES в Twitter тук:.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР