Ветеринарните власти ще тестват отново за чума стадото на Ани

...
Ветеринарните власти ще тестват отново за чума стадото на Ани
Коментари Харесай

Държавата ще тества пак за чума оцелялото стадо в Странджа

Ветеринарните управляващи ще тестват още веднъж за чума стадото на Ани Петрова от Болярово, което оцеля през 2018 година при всеобщото изтребване, откакто тя не позволи евтанизиращите екипи. Идеята е да се потвърди пред Европейския съюз (EС), че болест няма. Липсата на чума при Петрова се удостовери както по емпиричен път (животните оцеляха и се размножиха), по този начин и след дълга правосъдна борба. Но в регистрите на Европейски Съюз остана информацията, че в България има неликвидирано огнище. Новите данни би трябвало да онегледят, че чума няма и да бъде обновен износът на месо от дребни преживни животни.

Както стана ясно през вчерашния ден, завещан от времената на ГЕРБ. А през днешния ден се е провела среща на зам.служебния министър на земеделието Крум Неделков и новия началник на Агенцията по сигурност на храните Деян Стратев със стопанката и нейните юристи. „ Лично съм подготвен да спомагам на сътрудниците да вземем пробите дружно. Ще изготвим проект за деяние и имате цялостна поддръжка от наша страна “, съобщи Неделков, представен от пресслужбата на министерството.

 

СИГНАЛ

Междувременно водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи на конференция, че ще сезира европейския основен прокурор Лаура Кьовеши за избиването на животните. Нинова напомни, че партията е била компактно до стопаните през 2018 година " Регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата по този начин – единствено с констатация. Не на вятъра водихме тази борба и в Народното събрание, и на улицата с хората от митинга, и в къщите им, където стояхме непрекъснато. Разполагаме, с изключение на с решението на Върховен административен съд, само че и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която проличава кой по това време каква позиция заемаше и с какви причини. Разполагаме с десетки показания на хора, които са подготвени да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и желаеме съществено, огромно и задълбочено следствие. Нещо повече – предоставяме ги на госпожа Кьовеши, защото по този проблем имаше асимилиране, а и може би и заграбване на европейски средства ”, съобщи Нинова.

Още по тематиката: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР