Ветеранът на нидерландската антиислямска политика Герт Вилдерс обеща, че в

...
Ветеранът на нидерландската антиислямска политика Герт Вилдерс обеща, че в
Коментари Харесай

Крайнодесният Вилдерс ще смекчи позициите си, за да получи властта в Нидерландия

Ветеранът на нидерландската антиислямска политика Герт Вилдерс даде обещание, че в последна сметка ще стане министър-председател на Нидерландия след изборите, на които неговата партия завоюва най-вече места, написа Reuters.

Но очевидно Герт Вилдерс се е провалил в сондажите в търсене на поддръжка за сформиране на държавно управление. Гом ван Стриен, сенатор от " Партията на свободата ", беше назначен да изследва вероятните обединения, а заключенията му ще бъдат разисквани на 6 декември, заяви по-рано Euronews.

На 25 ноември, в дълъг пост в X, (Twitter), в който изрази разочарованието си от другите партии поради очевидното им отвращение да си сътрудничат с неговата Партия на свободата, Вилдерс съобщи, че " ще продължи да смекчава " позициите си, в случай че това е належащо, с цел да получи властта.

" Днес, на следващия ден или вдругиден PVV ще бъде част от държавното управление, а аз ще бъда министър-председател на тази красива страна ", написа Вилдерс.

Въпреки че Партията на свободата (PVV) на Вилдерс приключи с огромна преднина пред противниците си на вота на 22 ноември с антиимиграционна платформа, прогнозите са, че партията му ще вземе единствено 25% от местата в нидерландския парламент.

Това значи, че той ще би трябвало да си сътрудничи с най-малко още две умерени партии, с цел да сформира държавно управление.

В петък консервативната партия на служебния министър-председател Марк Рюте, която споделя доста от възгледите на Вилдерс във връзка с имиграцията, съобщи, че няма да взе участие в кабинет с него.

Въпреки това новият водач на VVD, Дилан Йешилгоз, не изключи опцията да предложи на държавното управление на Вилдерс външна поддръжка.

Питер Омцигт, който оглавява центристката реформаторска партия и също е считан за евентуален сътрудник в държавно управление на Вилдерс, съобщи, че съдействието ще бъде мъчно заради крайните позиции на Вилдерс, които наподобява нарушават нидерландската конституционна отбрана на свободата на религията.

Преговорите за коалиция в Нидерландия нормално лишават месеци и позициите на партиите по отношение на готовността им да работят една с друга могат да се трансформират с течение на времето.

Ако Вилдерс не е в положение да сформира държавно управление, теоретично са вероятни по-центристки комбинации, които изключват PVV, до момента в който нови избори биха били последна мярка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР