Вестник "Адевърул" публикува интервю на бившия главен прокурор на Националната

...
Вестник "Адевърул" публикува интервю на бившия главен прокурор на Националната
Коментари Харесай

Би Би Си разби Лаура Кьовеши за румънските ѝ методи на работа

Вестник "Адевърул " разгласява изявление на някогашния основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши за БиБиСи.

В изявлението Кьовеши споделя, че по времето, когато е била началник на румънската антикорупционна прокуратура, е употребила информация от тайните служби, с цел да образува каузи, само че работата по следствието е била реализирана от антикорупционните прокурори, а резултатите са били потвърждавани в съда. Кьовеши е направила това конкретизиране, откакто е била запитана от публицистите на БиБиСи дали ще употребява същия способ и на новия си пост европейски основен прокурор.

"Адевърул " отбелязва, че в изявлението публицистите от БиБиСи са изправили Кьовеши пред изказванията на редица румънски политици и предприемачи, някои от тях с повдигнати обвинявания от НДБК, съгласно които тя е "фабрикувала " каузи благодарение на Румънската работа за разузнаване (SRI).

Журналистите попитаха Кьовеши дали съжалява за методите, които е употребила в Румъния, до момента в който е била основен прокурор на НДБК. "Не, не става дума за способи, а за работни договорености, съществуващи в оня миг, основани на законодателството. Получавахме информация от тайните служби и я използвахме, с цел да образуваме каузи. Но е значимо да се каже и да се обясни, че нашите следствия са били правени от прокурори и служители на реда, и че нито един чиновник на разузнаването не е работил по нашите случаи ", дава отговор Кьовеши.

"Адевърул " написа, че публицистите от БиБиСи са обърнали внимание на Кьовеши, че в случай че употребява този способ в работата си в Европейската основна прокуратура, ще "направи доста хора нещастни ".

"Всички случаи, по които съм работила в Румъния, са били доказани в съда. На европейско ниво ще работя в сходство със законодателството, както съм го правила в Румъния от самото начало. Всичко, което са правили прокурорите по делата, е било проверявано в съда от съдиите ", показва Кьовеши.

В изявлението за БиБиСи Кьовеши дава отговор и на други въпроси, свързани с битката против корупцията в Румъния и работата на НБДК, както и за делото против румънската страна, което тя завоюва в Европейския съд по правата на индивида по отношение на отстраняването ѝ от служба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР