Вероятността Русия да продължи плащанията по външния си дълг намалява

...
Вероятността Русия да продължи плащанията по външния си дълг намалява
Коментари Харесай

Morgan Stanley очаква дефолт по венецуелски за Русия

Вероятността Русия да продължи заплащанията по външния си дълг понижава на bона на понижаващите се цени на дълга, сянката на рецесията и трупащите се финансови ограничавания след нашествието в Украйна. Това декларират от американската банка Morgan Stanley, представена от Блумбърг

.„ Разглеждаме дефолта като най-вероятен сюжет “, показва в записка Саймън Уейвър, началник кредитни тактики за нововъзникващите пазари. „ В случай на дефолт, той най-вероятно няма да бъде от естествения вид, като по-подходящото съпоставяне е с Венецуела “, добави той.

По думите му банкрутът може да настъпи още на 15 април, когато свършва 30-дневния гратисен интервал по годишните лихвени заплащания, които съветското държавно управление дължи по доларови облигации с падеж през 2023 и 2043 година, изяснява той.

От индикативното ценообразуване излиза наяве, че вложителите правят оценка облигациите с падеж през 2023 година на към 29 цента от щатския $, което съгласно събраните от Блумбърг данни е най-ниското ниво в историята. Изглежда обаче, че няма подписани покупко-продажби освен това равнище. В дните преди Русия да нахлуе в Украйна предишния месец, дългът се търгуваше над номиналната стойност.

Въпреки че доста рядко се случва държавен дълг да падне до едноцифрени равнища, Morgan Stanley предвижда, че съветските облигации „ могат да се приближат “ до сходно ниво. Единствените скорошни образци за това са Ливан и Венецуела.

Пред повече от четири години южноамериканската страна и нейната петролна компания Petroleos de Venezuela S.A. оповестиха дефолт по дълг за общо 60 милиарда $. Тогава Съединени американски щати постановиха наказания, забраняващи търговията с скъпите бумаги през 2019 година Сега някои от тези облигации се търгуват за няколко цента от $.

В понеделник JPMorgan Chase & Co. разгласи, че ще отстрани съветските облигации от своите необятно проследявани показатели, което ще изолира в допълнение съветските активи от световните вложителите. Доларови облигации на Венецуела също са отстранени от референтните показатели на банката от 2019 година, откакто глобите ограничиха търговията.

По думите на Уейвър обстановката с Русия е сходна с тази с Венецуела, защото тя същи има обилни петролни активи, които могат да влязат в деяние едвам след премахването на глобите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР