Вероятно ще се изненадате от факта, че и четирите гиганта

...
Вероятно ще се изненадате от факта, че и четирите гиганта
Коментари Харесай

Вече знаем защо Юпитер няма огромни пръстени

Вероятно ще се изненадате от обстоятелството, че и четирите колоса в нашата Слънчева система имат пръстени. И те не могат да стъпят и на дребния пръст на тези на Сатурн. Защо Юпитер – най-голямата планета – няма и най-големите пръстени? Ново проучване разплита тази тайнственост. Основните виновници са четирите най-големи спътника на Юпитер.

Според симулации, признати за обява в Planetary Science Journal, Йо, Европа, Ганимед и Калисто – така наречен Галилееви спътници – са огромни и въздействието им е толкоз огромно, че те биха унищожили която и да е по-голяма система от пръстени.

„ Дълго време ме човъркаше за какво Юпитер няма още по-впечатляващи пръстени – такива, каквито биха засрамили Сатурн “, споделя водещият създател на проучването Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд. „ Ако Юпитер ги притежаваше, те щяха да ни наподобяват доста по-ярки, защото планетата се намира доста по-близо от нас, в сравнение с Сатурн.

Пръстените на Юпитер са тънки и нежни. Те са формирани от прахуляк, който не отразява светлината изключително дейно. Ето за какво се виждат доста по-трудно.

Симулациите изследват орбитите и на Юпитер, и на Галилеевите спътници. Те разиграват евентуални сюжети, свързани с метода, по който пръстените евентуално са се образували през астрономическите столетия. Кейн и неговият сътрудник Зексин Ли откриват, че е малко евентуално Юпитер в миналото да е имал огромна система от пръстени. Големите спътници пречат на натрупването на скали и прахуляк към Юпитер по метода, по който това се случва към Сатурн.

„ Открихме, че Галилеевите спътници на Юпитер, единият от които е най-големият в Слънчевата система, биха унищожили извънредно бързо по-големите пръстени, които евентуално биха се образували “, прибавя Кейн. „ Масивните планети образуват солидни спътници, които им пречат да имат обилни пръстени. “

Благодарение на този теоретичен труд бихме могли да си създадем и забавни изводи по отношение на екзопланетите. Така да вземем за пример в случай че даден свят, намиращ се отвън Слънчевата система, не разполага с пръстени, това значи, че той би имал големи спътници. И противоположното. Изследването хвърля повече светлина и върху историята на Слънчевата система. Пръстените на Уран да вземем за пример съставляват една завладяваща тайнственост, която евентуално е обвързвана с множеството странности на планетата.

За разлика от орбитата на всички останали планети в Слънчевата система, тази на Уран е леко накривена. Смята се, че повода за това е, че преди милиарди години голям обект се е врязал в планетата. Пръстените на Уран биха могли евентуално да съдържат доказателства за този удар.

Можете да прочетете проучването в arXiv.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР