Вероятно около 20 000 души няма да имат възможност да

...
Вероятно около 20 000 души няма да имат възможност да
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Карантината ще лиши около 20 000 души от право на глас

Вероятно към 20 000 души няма да имат опция да гласоподават въобще, защото в закона е записано, че заявление за мобилна урна се подават до 3 дни преди изборите. Така в интервала на тези три дни карантинираните няма да имат опция да подадат заявление. Записаното в закона не може да се промени към този момент.

Това съобщи Росица Матева по bTV, припомняйки, че Общественият съвет към ЦИК е предложил да няма никакъв период. Това обаче не е било признато.

Иначе изборната администрация щяла да се оправи с гласуването на карантинираните с мобилни урни. Това било обичайно за България гласоподаване, защото и до този миг по този начин са дали своят вот хората с трайни увреждания.

Общественият съвет към Централната изборна комисия е получил позволение и ще следи и взе участие в одитирането на машините за гласоподаване, заяви Матева.

В одита няма да има представители на партиите. Оценка за съвместимост към ЦИК е в непрекъсната връзка и с Държавната организация Електронно ръководство.

Припомняме, че от " Демократична България " оповестиха, че Централната изборна комисия е отказала на настояването им за самостоятелен одит на машините за гласоподаване с претекста, че държавните институции, които ще правят инспекцията, а те са самостоятелни.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК обясни и решението на Комисията за даване на дотации на партиите и обединенията за предизборната акция.

„ Такава дотация ще получат единствено извънпарламентарните партии, които вземат участие в изборите или са в коалиция. Това значи, че обединението ГЕРБ/СДС ще получи единствено част от дотацията - тази, която се поставя за Съюз на демократичните сили. Така стои и въпросът с обединението сред Веселин Марешки и Валери Симеонов, защото в при тях влизат и партии, които не са парламентарно показани. Съответната коалиция получава съгласно процентното систематизиране. Общо към 1 милион ще бъдат отделени за подобен вид дотации “, уточни Матева, без да се ангажира с точни данни.

Слави Трифонов се отхвърли от дотацията за акция.

Росица Матева не чака изключително огромен прилив на гласове от чужбина на идните избори, макар че има релативно по-голям брой подадени заявки. На изборите през 2009 година са дали своят вот 156 000 българи в чужбина, а на предходните - 117 000.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР