Вероятно едни от най-емблематичните археологически артефакти, които някога са били

...
Вероятно едни от най-емблематичните археологически артефакти, които някога са били
Коментари Харесай

Каква е истината за тайнствените ацтекски кристални черепи

Вероятно едни от най-емблематичните археологически артефакти, които в миналото са били откривани, са известните кристални черепи на ацтеките. През годините са въодушевили безчет забавни теории за извънземни скулптори, душевен технологии и вълшебен камъни. А какво в случай че се окаже, че реликвите са просто дело френски лъжец от деветнадесети век? Ето още една доктрина, по която да помислим.

Историята на кристалните черепи

Смята се, че има към дузина такива черепите, както в музеи, по този начин и в частни сбирки по целия свят, разнообразни по величина - от няколко инча до почти размера на топка за боулинг. Изумителните находки създали своя дебют през 1856 година, когато Британският музей закупил дребен череп, за който се твърдяло, че бил направен от ацтеките, макар че не е ясно тъкмо от кое място идва реликвата.

Actual truth: Variant on Victorian Crystal Skulls sold by Antiquities and Curiosities Dealer Eugene Boban. Every single crystal skull shows evidence of modern tooling and/or chemical residue. But who wants to tell a cool story of modern mythmaking
— ahtzib (@ahtzib)
След това Британският музей закупил втори бистър череп от Tiffany & Co през 1897 година, който може да се види изложен през днешния ден. Първоначално се вярвало, че черепът е от Предколумбовата ера, само че от музея пробвали да ревизират това на софтуерна основа. От изследването единственото, което станало ясно е, че напълно нищо не е ясно.

Още кристални черепи с разнообразни размери скоро се появили в сбирките на Националния музей по антропология на Мексико и института Смитсониън. Едва през 50-те години на предишния век обаче един минералог от Смитсониън на име Уилям Фошаг разпознал последния като фалшификат, откакто забелязал, че творбата явно е основано благодарение на модерни принадлежности за произвеждане на бижута.

Още няколко черепа се появили на търгове за антики през XX-ти век, в това число един, който бил продаден на британски дълбоководен риболовец през 1943 година Известен като „ Черепа на гибелта “, съгласно слуховете артефактът излъчва сини светлини от очите си и предизвиква компютърни сривове, само че явно е изработен благодарение на съвременна технология, което го прави фалшификат.

Дело на ацтеките ли са черепите или не?

Черепите заемат видно място в иконографията на ацтеките и постоянно се намират издълбани в стените на античните им храмове или като част от изображения на божества. Въпреки това, нито един бистър череп в никакъв случай не е бил намиран по време на археологически разкопки в Мексико и историята на нито един не може да бъде проследена обратно във времето.

Crystal Skulls Information, Legends
— Chris Stringer (@ChrisStringer65)
Съществуват обаче безчет изображения черепи са открити в обитанията на ацтеките, макар че нормално са били издълбавани в базалт, а не в кристал. Стилистично тези предколумбови реликви са малко по-различни от кристалните черепи, което понижава вероятността ацтеките фактически да са ги основали.

Фалшиви ли са всички черепи?

В началото на хилядолетието археолозите почнали да подозират, че множеството, в случай че не всички, кристални черепи на ацтеките са подправени. Доказателство било открито през 2008 година, когато неизвестен донор изпратил череп на института Смитсониън, потвърждавайки, че го е придобил през 1960 година и упорствал, че преди този момент е принадлежал на мексиканския деспот Порфирио Диас.

Най-голям от всички кристални черепи, артефактът бил предаден на антроположката Джейн Макларън Уолш, която дружно с сътрудника си Маргарет Сакс от Британския музей анализирали както черепа от Смитсониън, по този начин и екземпляра, съхраняван в Лондон. Използвали сканираща електронна микроскопия и открили, че и двата черепа са били издълбани с въртящи се колела, затова не биха могли да бъдат създадени по ацтекската технология.

Fake Aztec crystal skulls are found in museum collections around the world. They can all be traced back to one man.
— Discover Magazine (@DiscoverMag)
Оказало се още, че черепът от Смитсоновия институт бил приключен със синтетичен абразив, наименуван карборунд, изобретен едвам относително неотдавна.

След това Уолш и Сакс анализирали течните и твърди навлизания в кварца, от който са направени черепите, определяйки, че скалата идва от „ мезотермална метаморфна среда “. Това изключва Централна Америка като източник и демонстрира, че кристалът най-вероятно е или от Бразилия, или от Мадагаскар, нито един от които не е бил част от комерсиалните пътища на ацтеките.

В последна сметка Уолш и Сакс заключили, че нито един от черепите не е от предколумбийски генезис и че и двата евентуално са били създадени по-малко от десетилетие преди да бъдат продадени.

Откъде са пристигнали кристалните черепи?

Inventores de lo mexicano, el gran fraude de los cráneos aztecas por el francés Eugène Boban, book The Man Who Invented Aztec Crystal Skulls: The Adventures of Eugène Boban
— Dr. Ana G Valenzuela-Zapata (@AnaValenzuelaZ)

Въпреки че не е допустимо да се наблюдава историята на всички черепи, данните демонстрират, че кварцовият череп, съхраняван в Британския музей, в началото е бил добит от Tiffany & Co. от френски търговец на име Йожен Бобан. Няколко десетилетия по-рано Бобан посочил два други кристални черепа, като част от откритията му като формален археолог в мексиканския двор на Максимилиан на ревюто Exposition Universelle в Париж.

1867 Antiquarian Eugène Boban at the Paris Exposition
— The French History Podcast
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР