Вероятно единственият човек в света, който има реално влияние върху

...
Вероятно единственият човек в света, който има реално влияние върху
Коментари Харесай

Могат ли САЩ и Китай да донесат мир в Украйна?

Вероятно единственият човек в света, който има действително въздействие върху Владимир Путин, е неговият самопровъзгласен другар Си Дзинпин. Китайският водач не разреши на заповедта за арест на Путин от Международния углавен съд да го спре да посети Москва, написа Кристоф Хаселбак за " Дойче веле ".

Влиянието на Китай в Москва произтича от дипломатическите решения и икономическата взаимозависимост: Китай, втората по значимост стопанска система в света, към момента не е осъдил съветската инвазия в Украйна. И до момента в който Западът постанова все по-строги наказания на Русия, Китай прави противоположното и уголемява търговията си с Москва.

Обща цел: Разрушаване на господството на Запада

" Всъщност бруталната нападателна война на Русия не е в полза на Китай ", споделя Хенинг Хоф, изпълнителен редактор на Internationale Politik Quarterly, пред DW. " Войната пречи на икономическото възобновяване на Китай след три " нулеви " години на коронавирус. И като се има поради по какъв начин върви войната, има заплаха Пекин да се окаже на губещата страна. "

Но Китай се пробва да " извлече икономическите си изгоди от войната и последствията от нея ", да вземем за пример, като купува нефт и газ с отстъпка от Русия. Обратно, Китай може да усили износа си за Русия в миг, когато комерсиалните връзки със Запада стават по-трудни. Съединените щати считат, че това включва цивилно техническо съоръжение, което може да бъде употребявано за военни цели.

В резултат на това Русия става все по-зависима от Китай, което значи, че Пекин има лостове за въздействие върху Москва, които никой различен няма. Си би могъл да убеди Путин да договаря за преустановяване на войната, в случай че искаше. Но до момента китайският водач е посочил на съветския президент алена линия единствено по една точка: Използване на нуклеарни оръжия.

Но има първокачествен китайски интерес, който е даже по-голям от войната: Китай желае Русия като сътрудник за налагане на международен ред без западно владичество, което значи, че от позиция на Китай, Русия не би трябвало да губи войната. Също по този начин би било неприятно за Си, в случай че режимът на Путин се провали, тъй като това би било крах за властническия модел, към който той също е предан.

Зависимостта на Русия е в полза на Китай

Във външен проект Китай се пробва да работи като кротичък медиатор във войната в Украйна. Мирният проект, показан от представител на китайското държавно управление на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари, обаче беше отритнат от западните държавни управления, защото беше прекомерно неразбираем и липсваше апел за евакуиране на съветските войски от Украйна, което е значително авансово изискване както за Киев, по този начин и за Запада.

Посещението на Си в Москва беше съпроводено от доста мирна изразителност в китайските медии, макар че Си въобще не загатна войната там обществено. И наподобява, че Путин до известна степенсе пресрува: " Русия е отворена за споразумяване на рецесията в Украйна с политико-дипломатически средства ", написа той в публикация за китайския People`s Daily малко преди визитата.

Но в същата публикация Путин настоя, че Киев би трябвало да признае " новите геополитически действителности " с анексирането на Крим от Русия през 2014 година и четири украински района предходната година. Путин обаче най-малко не сподели, че Украйна е нелегитимна страна, ръководена от нацисти, която би трябвало да бъде анексирана от Русия, както правеше в предишното.

Какво може да се чака от Китай в търсене на мир? Не доста сега, сподели Волфганг Ишингер, някогашен началник на Мюнхенската конференция по сигурността и някогашен водещ немски посланик. " Поради сегашната напрегната атмосфера сред Съединени американски щати и Китай, Китай сега няма огромен тласък да понижи близостта си с Русия ", сподели той пред DW.

Той добави, че в случай че войната се проточи още повече, в допълнение отслабвайки Русия военно, стопански и политически, Русия ще стане още по-зависима от Китай. " От китайска позиция това въобще не е неприятно развиване ", сподели Ишингер.
 Путин и Си основават деспотична ос, с цел да подчинят света на властнически международен ред
Путин и Си основават деспотична ос, с цел да подчинят света на властнически международен ред

В Канада: Демократичните общества би трябвало да се изправят против предизвикването, което виждаме по-ясно от всеки път

Нарастващ боязън от война в Германия

Така че никакъв напън за търсене на мир сред Русия и Украйна сега не идва от Китай, нито от самите воюващи страни. В това, което се развива във война на безсилие и двете страни явно към момента имат вяра, че могат да завоюват уверено във боен проект.

Този напън за подписване на мир е по-вероятно да пристигна от западните поддръжници на Украйна. Населението им очевидно усеща икономическите последствия от войната под формата на дефицит на сила, инфлация и напрегнати обществени бюджети, оставяйки страните с по-малко пари.

В Германия страхът от война също нараства. В изследване на R+V Insurance, оповестено преди няколко дни, 63% от германците се опасяват, че страната не е в положение да се отбрани, а 55% от интервюираните се тормозят, че Германия ще бъде въвлечена във война, което е нарастване с 13 пункта от 2022 година

Обещанието на Байдън към Украйна е политически рисковано

Междувременно в Съединените щати, най-важният покровител на Украйна в дълготраен проект, желанието да продължат да оказват помощ по този начин обилно на европейската страна, когато има малко изгледи за мир, понижава измежду популацията като цяло и в Конгреса измежду републиканците. Това го прави политически рисковано в по-дългосрочен проект за президента Джо Байдън, който неотдавна даде обещание поддръжка за Украйна " колкото е належащо " в Киев.

Пишейки в списание Foreign Policy, Стивън Уолт разяснява, че по този метод Байдън е обвързал политическата си орис с изхода от войната, потвърждавайки, че измерено по отношение на това, което е заречен, всичко по-малко от цялостна победа ще наподобява като неуспех. И в случай че Китай стане още по-подкрепящ Русия, Байдън може да се почувства заставен да наложи спомагателни наказания на Китай, което от своя страна би заплашило икономическото възобновяване на Съединени американски щати. И тогава, написа Уолт, евентуалните републикански претенденти за президент ще се надяват на победа през 2024 година

Умората от войната в Съединени американски щати към този момент оказва въздействие върху администрацията на Байдън: разпитан от републикански член на Конгреса, държавният секретар Антъни Блинкън загатна за първи път, че Украйна може да не успее да си върне цялата окупирана от Русия територия. Това единствено по себе си беше изказване, нарушаващо табуто.

Идеята за мирна самодейност сред Съединени американски щати и Китай идва от Европа

Както за Вашингтон, по този начин и за Пекин, войната в Украйна в последна сметка е единствено част от по-голяма борба сред две страни, една демократична и една автократична. И в тази възходяща борба, счита Хенинг Хоф, " Германия и Европа ще би трябвало да се нареждат по-силно и да търсят взаимност с американците по повече въпроси от преди. "

Друга последица от тази борба за европейците е " незабавно нужният по-голям европейски принос във връзка с военната сигурност, също и с цел да могат американците да се съсредоточат повече върху Индо-Тихия океан ".

Съединени американски щати, като главен покровител, имат най-голямо въздействие върху Украйна, а Китай най-голямо (може би единственото) въздействие върху Кремъл. На неотдавнашна среща на върха на Европейски Съюз Ксавие Бетел, министър-председателят на Люксембург, беше този, който прикани Джо Байдън да контракти кротичък проект за Украйна със Си Дзинпин. Другите страни ще одобряват това, сподели Бетел.

Вероятно това е, което доста страни от Европейски Съюз биха предпочели: двамата огромни играчи в международната политика да решат казуса Украйна-Русия между тях, а оттова и за европейците.
 Путин отхвърли да основава боен съюз с Китай
Путин отхвърли да основава боен съюз с Китай

Всичко е транспарантно и няма нищо скрито, посочи съветският президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР