Вероятният нов канцлер Себастиан Курц Новото правителство на Австрия, съставено

...
Вероятният нов канцлер Себастиан Курц Новото правителство на Австрия, съставено
Коментари Харесай

Националистите в Австрия са все по-близо до влизане в правителството


Вероятният нов канцлер Себастиан Курц

Новото държавно управление на Австрия, формирано от консерваторите и от крайната десница, ще постави клетва евентуално на 20 декември, заяви през днешния ден източник, директно осведомен с хода на съдружните договаряния, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е успеха за националистите, които до момента не са били допускани в държавните управления на други западноевропейски страни.

Външният министър Себастиан Курц, чиято консервативна Австрийска национална партия (АНП) завоюва парламентарните избори на 15 октомври, само че без да си обезпечи болшинство, води договаряния с Австрийската партия на свободата (АПС) на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Източници и от двете обединения настояват, че диалозите са другарски и градивни, само че няма нито публични мнения, нито пък удостоверение за разпределението на обособените министерски постове. АПС сподели един път, че ще се стреми да получи половината от министерствата, показва Ройтерс.

АНП взе на изборите 31,5 на 100 от гласовете, а АПС - 26 на 100.

Австрийската организация АПА също уточни 20 декември като евентуална дата за полагането на клетва от новото държавно управление пред президента Александър ван дер Белен, само че даде и различна дата - 8 януари.

Председателката на АНП Елизабет Кьощингер сподели в радиоинтервю, че 30 декември е допустима дата, само че че партията ще заложи на качеството пред скоростта, даже в случай че това значи съглашение чак след Коледа.

Заместник-лидерът на АПС Норберт Хофер пък съобщи, че още не е реализирана дефинитивна сделка, въпреки че и двете партии са си сложили за цел да приключат диалозите преди Коледа.

31-годишният Курц, който заема твърда позиция по въпроса за имиграцията и за мюсюлманските " паралелни общества ", съвсем несъмнено ще стане канцлер. Това ще го направи най-младия държавен началник в Европа сега и в цялата история на Австрия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР