Петима кандидати за поста председател на Европейската комисия се изправиха

...
Петима кандидати за поста председател на Европейската комисия се изправиха
Коментари Харесай

Дебатът на водещите кандидати за председател на Европейската комисия в Брюксел

Петима претенденти за поста ръководител на Европейската комисия се изправиха един против различен в спор. Той се организира в Брюксел и беше проведен от Европейския съюз за радио и телевизия и Европейския парламент. Те отговаряха на въпроси от шест основни тематики преди идните европейски избори. Българска национална телевизия 2, дружно с всички останали публични малките екрани в Европейски Съюз, излъчи дебата онлайн с аудитория.

Визиите си за бъдещето на Европа и за решаването на най-тежките проблеми пред нея показаха петима кандидати с огромен политически опит на европейската сцена - Урсула фон дер Лайен от ЕНП, Никола Шмит от Партията на европейските социалисти, Тери Райнтке от Европейската зелена партия, Сандро Гоци - " Обнови Европа в този момент " и Валтер Байер от Европейска левица.

Дебатът продължи 105 минути и се организира в Европейския парламент в Брюксел. Темите и реда на отговорите бяха избрани авансово при непоколебим правилник на Европейския съюз за радио и телевизия. А Българска национална телевизия като член на EBU взе участие в реализирането на концепцията жителите да имат опция да гледат дебата онлайн по едно и също време в цяла Европа.

Темите, които са отпред на европейския дневен ред, бяха: стопанска система и работни места, защита и сигурност, климат и околна среда, народна власт и водачество, миграция и граници, нововъведения и технологии.

Зрителите задаваха въпроси към претендентите за заплатите, за пенсионните системи, споделиха опасенията си за отбраната на Европа, за разноските за защита, за климата и Тикток. Въпроси зададоха и 16-годишни младежи, които в Белгия, Германия, Австрия и Малта ще могат да гласоподават на тези избори.

Процедурата за водещите претенденти на партиите, които да са техни номинации за поста ръководител на Европейска комисия - е въведена през 2014 година Тя се основава на персонализиране на политическите послания и залага на директна въвръзка сред волята на гласоподавателите да поддържат избрана политическа мощ и вземането на решение кой да оглави Комисията. По тази система беше определен Жан-Клод Юнкер. Но през 2019 година Урсула фон дер Лайен ограви комисията, без да е водещ претендент. Сега Екологичен потенциал още веднъж упорства още веднъж да се приложи процедурата на водещите претенденти и да няма съглашения при закрити врата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР