Вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отказа да се произнесе

...
Вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отказа да се произнесе
Коментари Харесай

Бъдещето на проектобюджета на служебния кабинет - под въпрос

Вероятният предстоящ финансов министър Асен Василев отхвърли да се произнесе по проектобюджета за 2022 година на служебното държавно управление, с обяснението, че още не се е срещнал с плановете и сподели, че не го приема като напън върху бъдещите ръководещи от страна на президента. Една бюджетна процедура е муден и муден развой, доста е значимо всичко да се огледа, с цел да няма пропуски и да няма проблеми, означи той. " Като се срещна с плана, тогава ще мога да се ориентирам дали продължаваме с него, дали се прави нов план и по какъв начин действаме ", сподели Василев.

" Ако има план, който е в синхрон с тава, което като държавно управление се сглоби, като съдружно съглашение, заложено за идната година като политики, този план може да бъде употребен. Ако планът не дава отговор примерно на структурния състав на Министерския съвет, в случай че има нови министерства или организации и не дава отговор на заложените политики, най-вероятно ще би трябвало да бъде доработен или модифициран, с цел да се получат нещата ", добави бъдещият финансов министър.

Асен Василев сподели още, че чака да бъде потребен в новото ръководство, както в първия кабинет и посочи: " Знаете, че се стопираха много течове, знаете, че се направи актуализация, която понижи бюджетния недостиг и все пак съумя да обезпечи задоволително финансиране и за компаниите в този момент в COVID- рецесията, и да се усилят пенсиите, и да се обезпечи финансиране за лекарите на първа линия, както и за редица наранени браншове и това стана без нарастване на бюджетния недостиг ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бившият длъжностен финансов министър Асен Василев съди за общо...

Той е уверен, че продължавайки по същия метод, новите ръководещи ще съумеят да реализират извънредно положителни за България резултати и посочи: " Без да подвигаме данъчната тежест, ще заложим доста по-добри обществени политики, доста по-разширена инфраструктурна стратегия и извънредно уравновесен метод към развиването на страната с висок стопански напредък ".

Запитан дали при липса на нов бюджет ще съумеят да обезпечат намислените обществени заплащания, Василев акцентира, че настоящия бюджет - обновеният, е разчетен по този начин, че да може да издържи януари и февруари, преди приемането на нов бюджет за 2022 година, тъй че прелом да не настъпи, да не настъпи смяна в обществената поддръжка и поддръжката за бизнеса.

Помолен да изясни усиленото изтегляне в последно време на нови задължения, Василев напомни, че в бюджета за 2021 година, признат 2020 година, е заложено несъмнено равнище на финансиране през дълг и акцентира: " Това го е заложил господин Ананиев. 880 млн. бяха изтеглени още първо тримесечие, само че това равнище на финансиране е заложено, с цел да могат да се покрият заложените разноски. То е заложено още 2020 година за бюджет 2021 ". Теглените пари ще стигнат, счита Василев. " Ако погледнете последните доклади - ноември, бюджетът още е на плюс ", акцентира той. Въпросът за какво, освен това състояние, теглим още пари, съгласно него би трябвало да бъде насочен към служебния финансов министър господин Белчев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Минималната работна заплата сигурно ще се усили от 1 януари следващата година, само че какъв ще е новият ѝ...

Според Асен Василев, изтеглените към този момент суми, могат да бъдат употребявани за рефинансиране на падежите на дълга. " И февруари, и март имаме много огромни падежи по дълга, където би трябвало да върнем огромни суми. Така че това, че са изтеглени в този момент, а не са изтеглени февруари или март, не мисля, че ще направи каквато и да е разлика ", сподели той.

ОЩЕ -
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР