Венецуелското правителство и опозицията ще подновят преговорите по-късно във вторник

...
Венецуелското правителство и опозицията ще подновят преговорите по-късно във вторник
Коментари Харесай

Кризата във Венецуела: Правителството и опозицията възобновяват преговорите

Венецуелското държавно управление и опозицията ще възобновят договарянията по-късно във вторник след спиране от съвсем една година, оповестиха двете страни в взаимно изказване, предава „ BBC “.

Целта на договарянията е да се реализира съглашение за това по какъв начин да се постави завършек на продължителната политическа рецесия във Венецуела . Президентът Николас Мадуро изрази съмнение, че възможното единодушие сред двете страни ще бъде реалност скоро. Преговорите ще се проведат в столицата на Барбадос, Бриджтаун, и ще бъдат подкрепени от Норвегия.

Предишните опити за намиране на излаз от политическата невъзможност се оказаха в застой и въпреки че в понеделник Мадуро изрази оптимизъм, той не даде доста детайлности.

„ На прага сме на подписването на нови съглашения с опозицията, съглашения, които са от изгода за мира и идните избори “ , сподели той, визирайки президентските избори , които би трябвало да се проведат във Венецуела през 2024 година

Мадуро е на власт от 2013 година и за финален път беше избран отново през 2018 година на избори, които бяха необятно отхвърлени като нито свободни, нито почтени.

Кризата във Венецуела в резюме

По време на мандата си неговата социалистическа партия PSUV в допълнение стегна хватката си върху основни институции, в това число огромна част от правосъдната система, изборния съвет и Върховния съд.

Опитите за събаряне на Мадуро – като този на тогавашния водач на Националното заседание Хуан Гуайдо , който се разгласи за краткотраен президент през 2019 година и сътвори конкурентно държавно управление , прието от над 50 страни – се провалиха.

Разочарована от неналичието на прогрес на Гуайдо в свалянето на Мадуро, опозицията разпусна ръководеното от него държавно управление в сянка в края на 2022 година

От април Гуайдо живее в заточение в Съединените щати и е малко евентуално да се върне скоро във Венецуела, защото основният прокурор, непосредствен съдружник на президента Мадуро, е издал заповед за ареста му. Междувременно се чака Мадуро да се кандидатира за нов мандат през идната година, макар че към момента не е оповестил публично кандидатурата си.

Опозиционните партии , които бойкотираха предходни президентски избори, защото доста от претендентите им бяха в пандиза или им беше неразрешено да се кандидатират, възнамеряват да вземат участие в изборите през 2024 година, въпреки да настояват, че възможностите са ориентирани против тях.  В неделя те ще проведат първоначални избори, с цел да изберат обединен претендент от 12 претенденти, който да се изправи против Мадуро.

През юни фаворитката за продобиване на първичните избори на опозицията Мария Корина Мачадо получи възбрана да заема обществени длъжности в продължение на 15 години от основния инспектор, различен съдружник на президента Мадуро. Мачадо се включи в конкуренцията за претендент на опозицията макар възбраната , като твърди, че в случай че бъде определена, ще се стреми да сътвори задоволително динамичност, с цел да може държавното управление на Мадуро да се откаже от възбраната .

Съобщава се, че основаването на условия за осъществяване на свободни и почтени избори е един от въпросите, за които американските пратеници са упорствали по време на неотдавнашните диалози с представители на държавното управление на Мадуро в Катар.

Смята се, че диалозите в Катар са сложили основите на възобновяването на договарянията сред венецуелската съпротива и държавното управление на Мадуро във вторник в Барбадос.

Макар че държавното управление на Мадуро постоянно обществено укорява Съединени американски щати, наричайки ги „ империалистически агресор “ и обвинявайки ги за тежкото икономическо положение на Венецуела , Мадуро желае да реализира съглашение с администрацията на Байдън, с цел да бъдат облекчени американските наказания против Венецуела.

Съединени американски щати от своя страна имат интерес от облекчение на рецесията във Венецуела, защото тежкото положение на стопанската система на андската страна накара повече от седем милиона души да емигрират, като доста от тях се насочиха към Съединените щати.

Неназован американски чиновник съобщи пред „ Вашингтон пост “, че администрацията на Байдън е „ подготвена да облекчи глобите в отговор на съответни дейности за осъществяване на конкурентни избори “ .

Досега обаче не са оповестени публично никакви съответни детайлности за това какво може да включва договорката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР