Венецуела изрази вчера "загриженост от реактивирането на въоръжения конфликт" в

...
Венецуела изрази вчера "загриженост от реактивирането на въоръжения конфликт" в
Коментари Харесай

Венецуела отхвърли обвиненията, че покровителства колумбийска въоръжена групировка

Венецуела изрази през вчерашния ден "загриженост от реактивирането на въоръжения спор " в Колумбия и отхвърли обвиняванията на Богота, че пази колумбийска въоръжена група, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Външният министър Хорхе Ареаса прочете опровержението ден откакто неколцина някогашни командири от бившето колумбийското партизанско придвижване ФАРК разгласиха видеозапис, в който обявиха, че се връщат към въоръжената битка. Те упрекнаха президента Иван Дуке, че не съблюдава мирното съглашение от 2016 година, което постави завършек на 52-годишен спор и докара до демобилизацията на към 7000 бойци от ФАРК. Партизанската формация бе трансформирана в политическа партия, напомня ДПА.

Дуке упрекна венецуелския президент Николас Мадуро, че дава заслон на колумбийската група, която назова "банда терористи-трафиканти на дрога ". Венецуела, която бе една от страните гаранти за мирната договорка от 2016 година, съобщи, че се съветва с останалите "за обрисуване на непосредствени тактики, позволяващи възобновяване на контактите сред страните ".

Каракас отхвърли "нахалството " на Дуке, който упреква "трети страни и трети лица " в подкопаване на мирния развой, съгласно текста на изказването на Ареаса, който не загатна категорично обвиняванията против Мадуро. Според Венецуела самият Дуке е виновен за "разрушаването " на мирния развой, а неговият "подход " заплашва районната сигурност и мир.

Критици упрекват колумбийския президент, че се пробва да отслаби специфичния арбитражен съд, който трябваше да съди виновниците за тежки закононарушения по време на гражданската война, и че не обезпечава задоволителна отбрана за някогашните бойци и водачи на локални общности от ФАРК, стотици от които бяха убити от подписването на договорката насам, напомня ДПА. Не всички партизани се включиха в мирния развой и дисидентски групи от ФАРК, наброяващи съгласно оценките към 2000 бойци, действаха в провинцията още преди видеото на някогашните командири отпред с Лусиано Марин, прочут като Иван Маркес.

Армията в този момент е атакувала една такава група в южния департамент Какета и е ликвидирала деветима от членовете й, заяви в Туитър през вчерашния ден министърът на защитата Гилермо Ботеро. Сред убитите бил един от водачите на групата, която не била обвързвана с групата на Маркес съгласно телевизия Каракол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР