Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,

...
Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията,
Коментари Харесай

Венецианската комисия одобри промените в Конституцията, свързани със съдебната власт

Венецианската комисия дава поддръжка за ядрото от промени на Конституцията, свързани със правосъдната промяна . Това оповестиха от пресцентъра на Демократична България. Министърът на правораздаването Атанас Славов уточни, че мнението на Комисията за основните промени е позитивно, само че разясни, че има и рецензии.

По думите му главното обръщение на мнението на Венецианската комисия е, че разделянето на Висшия правосъден съвет на два съвета - на съдиите и прокурорите, се поддържа. Подкрепа има и за основното съответствие в съдийския съвет сред правосъдна и парламентарна квота, с цел да има болшинство на съдиите, определени от съдии, разясни той.

Според него Венецианската комисия предлага да се откри салдото в прокурорския съвет сред отчетност от една страна и риск от възможна политизация . Правосъдният министър уточни, че планът е добре стимулиран в частите касаещи разделянето на Висш съдебен съвет, достъпа на жителите до Конституционния съд и отчетността на основния прокурор.

Според Славов в ядрото на правосъдната промяна има ясни европейски стандарти за самостоятелност на правосъдната система, които ръководещите се пробват да изпълнят. Министърът акцентира, че е основно да се откри онази необятна степен на единодушие в Народното събрание, която да разреши да минат безспорните тематики. За проблематичните тематики ще се търси консенсус, посочи той.

Припомняме, че ден по-рано, критикуващ претекстовете за измененията в Конституцията.
 Венецианската комисия утвърди част от желаните промени в Конституцията ни
Венецианската комисия утвърди част от желаните промени в Конституцията ни

По обособени оферти се показват рецензии и препоръки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР