Венелина Маринова Fakti.bgПоредна годишнина от смъртта на легендарния актьор Георги

...
Венелина Маринова Fakti.bgПоредна годишнина от смъртта на легендарния актьор Георги
Коментари Харесай

И тази година няма кой да направи помен за актьора Георги Георгиев-Гец

Венелина Маринова
Fakti.bg

Поредна годишнина от гибелта на именития артист Георги Георгиев-Гец мина, без никой да остави цвете на гроба му. Дирите на внуците му се губят, а синът му Данаил пък е в Америка и от 26 години не е стъпвал в родната си страна, написа вестник " Ретро ".

Гец ни напусна на 2 септември 1996 година, няколко месеца откакто през април същата година е покосен от инсулт на сцената на Старозагорския спектакъл и изпада в кома. Погребан е на Централните гробища в София.

 

По-малкият от двамата му синове – Данаил, си идва последно за опелото му и от този момент България очевидно е затворена страница за него. Дани Гец отпътува за Щатите още през повратната 1989 година дружно с жена си Адриана. Пристигнали в Лос Анджелис със скромните 1000 $ в джоба, един куфар с облекла и баскитара. Макар синът на артиста да приключва музикалния лицей „ Бъркли “, му се наложило дълго време да работи като продавач в магазин за дискове, бояджия, рецепционист в мотел, пощальон, зидаро-мазач на градеж, водач за доставка на самун, басист, пианист, копист, оркестратор, до момента в който стане прочут композитор на холивудски продукции.

 

Сега с жена му Адриана са фамозни имена в киногилдията зад Океана. Тя е кино продуцент, а Дани Гец е взел участие в основаването на музиката на някои от най-мащабните и известни кино продукции, като „ Междузвездни войни “, „ Хари Потър “, „ Кинг Конг “. Писал е музика и за сериалите „ Приятели “ и „ Всички обичат Реймънд “.

 

Със брачната половинка му имат един наследник Мартин, който също е музикален гений. Той е единственият внук, който Гец приживе съумява да види. В Америка с жена му Цена гостували един път, година преди той да почине.

През 2015 година пък издъхна по-големият наследник на артиста – Иван Георгиев-Гец, който бе прочут кино режисьор. Той си отиде ненадейно едвам на 57-годишна възраст поради мощен вътрешен кръвоизлив. Иван е татко на три деца – Станислав от първия му брак и близнаците Деница и Георги от втората му брачна половинка. Нито един от тях обаче няма щастието да се познава с великия си дядо.

В давност и съсипия е потопен и родният дом на звездата от „ Селянина с колелото “, който се намира в бившето село Разпоповци, през днешния ден квартал на балканския град Елена.

 

Домът на Гец е изцяло занемарен, а концепцията да се трансформира в музей на негово име е забравена. До разпад вилата стигнала поради недобросъвестни квартиранти, а на нея няма сложена даже паметна плоча, която да припомня, че там е роден и израснал един от най-талантливите ни артисти.

От общо 300 кино лентата, снимани от 1951 до 1990 година, Гец е играл в над 70 от тях. Шест пъти е вземал премия от варненския кинофестивал. Имало е случаи, в които е бил ангажиран с над 20 представления в театъра, а в това време е репетирал и се е снимал във филми.

 

За страдание, последните години от живота му са тежки. Той посреща като огромна засегнатост пенсионирането му от Народния спектакъл, където е играл цялостен живот и изкарва дните си на ръба на мизерията.

 

Макар и признат от третия път във ВИТИЗ, Георги Георгиев-Гец записва името си със златни букви в българската история, а 26 години след гибелта му единственото, което припомня за него, е дребната улица в покрайнините на София, носеща името му.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР