Велосипедна алея да минава през средата на булевард Патриарх Евтимий.

...
Велосипедна алея да минава през средата на булевард Патриарх Евтимий.
Коментари Харесай

Общината планира велоалея в средата на бул. "Патриах Евтимий"

Велосипедна алея да минава през средата на бул. " Патриарх Евтимий ". Това е един от плановете в програмата на Столична община за велосипедна инфраструктура в столицата, планувани за създаване още тази година (2017 г.).

Проектът беше показан от някогашния шеф на " Софпроект " Петър Терзиев, взел участие в правенето на плана за общината, по време на полемика с холандски специалисти, представители на общината, зам.-кмета по превоз Евгени Крусев, основния проектант на столицата Здравко Здравков и жители.

Терзиев заяви, че до края на годината в София ще бъдат построени общо три нови велосипедни алеи – една по бул. " Княз Ал. Дондуков – Корсаков ", друга – по бул. " Патриарх Евтимий " и още една по бул. " Ген. Скобелев ". Предвидено за планиране е велоалея по бул. " Васил Левски ".

Според представители на общината планът за " централна велоалея " има доста преимущества и би трябвало да се осъществя въпреки да са планували и различен вид: алеята за велосипедисти да минава станично в единия завършек на бул. " Патриарх Евтимий ".

Идеята им обаче беше призната със съществени запаси и рецензии от холандските специалисти по обмисляне и създаване на велоалеи в градска среда – урбанистът към GoDutchCycling Роб Ван дер Биджл и консултантът по планиране в " Bike-minded " Мауритс Лопес Кардозо.

Проектът провокира и скептични реакции от страна на жители от съдружие " Велоеволюция " и " Критична маса ".

За и срещу " централна велоалея "

Т.нар. " централна велоалея " сред двете ленти за коли по " Патрирах Евтимий " има и създаден различен вид – за двупосочна странична велоалея в единия завършек на улицата, само че съгласно специалистите от Столична община преимуществата на първия вид са доста повече.

През 70-те години още веднъж на Патриарха е съществувала пешеходна алея с 300 остарели кестени, които са били отсечени по решение на тогавашния кмет. Идеята в този момент е тази алея да бъде възобновена, само че не за пешеходци, а за велосипедисти. Тя ще бъде необятна 2,50 м, а за дърветата е отредено по 1,50 м. от двете страни на алеята.

Планът е да бъдат засадени 420 дървета и шубраци, които да служат като естествена защитна стена от трафика от двете страни. Заложено е създаване на 27 800 кв.м. зелени площи.
" С това желаеме да възстановим историческото завещание на София, " акцентира Терзиев. Той изясни, че е планувано това да е непрестанно велосипедно трасе през кръстовищата на булеварда и там велосипедистите да са включени в придвижването, а не да пресичат като пешеходци.

Планът е тази централна алея да продължи по бул. " Васил Левски " и да минава през бул. Витоша – като това размени велоалеята на тротоара, което сега основава спорове с пешеходците.

Именно пресичането по кръстовищата обаче провокира рецензии от представители на " Велоеволюция " и " Критична маса ", които сложиха въпроса по какъв начин ще завиват на кръстовището велосипедистите за наляво, напряко и надясно, които са на една и съща велоалея. Според тях сходна обстановка на секване е рискова и основава условия за произшествия.

Холандският урбанист към GoDutchCycling Роб Ван дер Биджл съобщи, че съгласно него по-добър разновидността е страничната велоалея на улицата. " Така не решавате казуса, усложнявате го, " разяснява той и изрази подозрения, че планът се базира на прелиминарен разбор на инфраструктурата на града, който съгласно него е основен, с цел да се възнамеряват велоалеите в цялостна мрежа и връзки сред обособените алеи.

Той подсети, че най-важното преимущество на велосипеда е, че разрешава на хората елементарен достъп до разнообразни точки в града. " Велосипедистите не са водачи на коли, които желаят да стигнат с висока скорост от точка А до точка Б. Това са по-скоро пешеходци, които с колелата си имат елементарен достъп до разнообразни дестинации в града и могат да стопират и потеглят елементарно, " подсети Биджл и попита по какъв начин на тази централна непрекъсната алея велосипедистите ще могат да стигат до даден магазин на отсрещния тротоар.

Консултантът по планиране в " Bike-minded " Мауритс Лопес Кардозо пък уточни, че велоалеите в Холандия са най-малко 3 м., с цел да се обезпечи безвредно разстояние сред разминаващи колоездачи. Според него, бул. " Патриах Евтимий " е задоволително необятен за сходна велоалея, а паркирането на колите не е нужно да става по улиците.

В отговор Терзиев изясни, че с " централната алея " общината търси и различен резултат за живущите на булеварда, за които ще е добре да има зелена зона и дървета на улицата им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР