Велизар Шаламанов, директор Отбранителни способности и иновации в Атлантическият клуб

...
Велизар Шаламанов, директор Отбранителни способности и иновации в Атлантическият клуб
Коментари Харесай

Предизвикателствата в политиката за отбрана до края на 2022

Велизар Шаламанов, шеф " Отбранителни качества и нововъведения " в Атлантическият клуб
Развитието на войната в Украйна и обстановката на Балканите, а и в света - със сюжети за разширение на съветската експанзия, дестабилизация в Близкия изток и Северна Африка, допустимо напрежение с Китай, ще дефинира средата, в която ще решаваме проблемите си у нас.

В положителен проект от края на предишния месец имаме ясна Декларация и Стратегическа идея на НАТО, признати на срещата в Мадрид, а в Съединени американски щати тече дебатът по приемане на закон за сигурност в Черноморието, по който имаше даже среща на високо ниво в Констанца на 1 юли.

В програмата на евентуалното държавно управление с нов мандат виждаме 5 ограничения със период 31.12.2022 година:
Реклама
Изпълнение на решенията от срещата на върха в Мадрид. Решение на Народното събрание за одобрение на новата капиталова стратегия за рационализация и превъоръжаване на армията. Планиране на държавния бюджет за 2023 година в размер на най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита при съществуване на планове за рационализация. Изпълнение на програмата за преструктуриране на армията, призната от Министерски съвет. Създаване на фонд за акумулиране на неизразходваните бюджетни средства в бранш " Отбрана ".

Какво значи задължението да се изпълнят решенията от Мадрид до края на тази година:

- Бърза ратификация на протоколите за участие на Финландия и Швеция в НАТО, което към този момент е изпълнено.
- Конкретни дейности за помощ за Украйна при развиване на войната и поддръжка за възобновяване. Реклама - Участие на България в новия модел на силите на НАТО и развиване на предна защита в Черноморския район. - Повишаване на равнището на присъединяване в многонационални сили и огромни учения, нараснала подготвеност с условие за оперативна съгласуемост и високотехнологични федерирани системи за разузнаване и ръководство. - Инфраструктура за подвижност в България (вкл. кулоар Александруполис - Констанца). - Полигони за огромни учения у нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР