Велислав Стоянов е едно от най-разпознаваемите лица на българската джаз

...
Велислав Стоянов е едно от най-разпознаваемите лица на българската джаз
Коментари Харесай

Тромбонистът Вили Стоянов дари ноти на Музикалната академия

Велислав Стоянов е едно от най-разпознаваемите лица на българската джаз сцена - тромбонист, бенд водач, композитор и аранжор. Той е приел за своя идея да разпространява творчеството на дядо си - композитора Йосиф Цанков. След поредност концерти под мотото " Среща с предци Йожи " и издаването на албума " Онзи вятър от първата среща " в този момент Вили Стоянов пое в малко по-неочаквана посока - той аранжира и показа в камерен концерт 20 миниатюри за квартет тромбони по музика на Йосиф Цанков.
 Вили Стоянов В квартет с него пиесите изсвириха Димитър Стоев, Кирил Михайлов и Иван Мелин, а нотите - цялостен комплект партитури и щимове - Вили Стоянов подари на Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " в лицето на проф. доктор Атанас Карафезлиев - началник катедра " Камерна музика и акомпанимент ".

" Донякъде съм инспириран от непоколебимото изпитание - креативно и инструментално - на проф. доктор Атанас Карафезлиев, чийто помощник съм от тази година, да разпространява българската музика за тромбон, както и да предизвика основаването на нова и изобщо обогатяването на тромбоновия репертоар. (...) Затова взех решение, че това би било прекрасен метод да подредя в нототеката на преподавателите по камерна музика на медни духови принадлежности и един дребен алманах с 20 песни на моя дядо, който въпреки всичко е патриархът на българската танцова и занимателна музика. "

Атанас Карафезлиев, който е прочут освен като учител, само че и като солист и първи тромбонист на Симфониния оркестър на БНР, изрази благодарността си за този доблестен жест на Вили Стоянов и вярата към тези пиеси да има интерес, тъй че те да разнообразят камерния репертоар на студентите и експертите - тромбонисти.

Вили Стоянов разгласи, че всички искащи могат да се снабдят свободно с нотите на тези 20 миниатюри за квартет тромбони по музика на Йосиф Цанков.

Интервютата с двамата тромбонисти и две от пиесите в сборника, изпълнени на концерта, чуйте в звуковия файл.

 Проф. доктор Атанас Карафезлиев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР